A nemyslíme tím v nějaké zoologické zahradě nebo podobném zařízení. V jižní části hlavního města se na pláních Dívčích hradů prohání 4 zástupci tohoto ohroženého druhu, jehož záchranný program v Zoo Praha, je jedním z nejdéle běžících. Specializovaný výběh pro koně Převalského je zřízen pražskou zoo s pomocí magistrátu Prahy. Umístění koní do výběhu na zdejší louky má i účel ochrany přírody. Koně svou pastvou přispívají k obnově původních stepních společenstev. Vemte své pejsky a zajeďte se na tato krásná zvířata podívat a dopřejte si uklidňující pohledy na spokojené lichokopytníky, kteří si užívají svou dnešní pastvu. Pozor ale, platí zde striktní – nekrmit!

Koně Převalského mají velký výběh.
Koně Převalského mají velký výběh.

Koně Převalského se podařilo zachránit

Kůň Převalského je jediným divokým druhem koně, který přežil do současnosti. Bohužel, málem tomu bylo jinak. Konkurence hospodářských zvířat, lov a narušování přirozeného prostředí zpustošila koně Převalského ve volné přírodě. Jejich druh se podařilo zachránit jen v lidské péči. A o zásadní úspěch se zasadila právě Zoo Praha. Od roku 1959 vede pro koně Převalského Mezinárodní plemennou knihu a odchovala více než 240 hříbat. Společně s dalšími zahradami a institucemi se podařilo v roce 2011 spustit projekt s cílem navrátit koně Převalského do divoké přírody. Do roku 2019 se armádními letouny povedlo do Mongolska přepravit 34 koní.

Žijou zde čtyři koně Převalského. Tři klisny a jeden valach.
Žijou zde čtyři koně Převalského. Tři klisny a jeden valach.

Domov pro tři klisny a jednoho valacha

Na Dívčích hradech žije klidný valach Nepomuk, dominantní klisna Gruhne, společenská klisna Vereda a nejmladší klisna Xicara. Každý z nich má svůj poznávací znak, který je odlišuje. Výběh nabízí pro tři klisny a jednoho valacha dostatek prostoru. Mají zde i zázemí, kde se můžou schovat v případě potřeby. Okolo výběhu jsou pak tři vyvýšené pozorovatelny. Je tu nádherné ticho a budete-li mít štěstí, nebude tady ani příliš moc návštěvníků. Procházka okolo je velmi příjemná a nezabere vám moc času. Postupně narazíte na všechny pozorovatelny a procházka je doplněna o několik informačních tabulí.

Koně Převalského svou pastvou pomáhají obnovit přirozené společenstvo rostlin.
Koně svou pastvou pomáhají obnovit přirozené společenstvo rostlin.

Přísný zákaz krmení

Velmi častá informační tabule je s výzvou – nekrmte zvířata. A je tomu tak z dobrého důvodu. Krmení koní nevhodnou stravou jim může způsobit koliku či jiné vážné zdravotní problémy, jenž mohou končit i fatálně. A pro tato krásná zvířata není nic horšího než zbytečná smrt vinou neukázněných návštěvníků. Zde žijící koně mají navíc speciálně kontrolovanou dietu, která jim vyhovuje nejlépe. Proto prosíme nic koníkům nenoste, ničím je nepřikrmujte. Nejen, že byste jim mohli ublížit, ale bylo by to považováno i za týrání zvířat. Pokud někoho uvidíte páchat nedovolené krmení, nahlaste jej na linku uvedenou na ceduli.

Zvířata je zakázáno přikrmovat.
Zvířata je zakázáno přikrmovat.

Navštivte i další zvířecí zařízení v okolí

Nakonec nám dovolte článek zakončit pozitivním tónem. Když už pojedete na koně Převalského, neváhejte navštívit i další zajímavé lokality se zvířaty. Ovšemže musíme zmínit Zoo Praha, která si už kvůli koním a záchrannému programu návštěvu zaslouží. Nabídneme i kouzelně barevný svět papoušků v Papouščím ráji, kde jsme měli i tu čest, prožít si Rande s papouškem. Podívat se můžete také na Zookoutek Malá Chuchle, kde se můžete dostat na blízkost osiřelým a zraněným zvířatům českých lesů. A nakonec vás pozveme do Krokodýlí Zoo Praha, kde chovají několik desítek krokodýlů, želv a hadů. Krokodýlí Zoo se navíc pyšní největší sbírkou suchozemských želv v Evropě.

Koně Převalského zde mají velkou volnost.
Koně Převalského zde mají velkou volnost.

Prohlédněte si další fotografie u našich přátel na webu Turistický Gurmán.


Podobné články