Na počátku března jsme oslavili 2. narozeniny magazínu Toulavé Šlápoty. Za ty dva roky vyšlo už mnoho zajímavých článků a my jsme z nich sestavili přehled nejlepších tipů. Pět nejúspěšnějších článků a jeden náš osobní tip. Dnes vám nabízíme Nejlepší tipy na malé výlety pro rok 2023. Přejeme příjemné a ničím nerušené čtení a mnoho zážitků na vašich cestách.


Pekelné doly, unikátní pískovcové podzemí

Máte rádi peklo, tedy to pohádkové peklo samozřejmě? V jistém smyslu ho můžete poznat a nějakou dobu v něm i pobýt. Místo vás překvapí a budete o zážitek bohatší. Čekají na vás totiž Pekelné doly. Nemusíte se ničeho bát, Pekelné doly se otevírají každému, kdo má zájem. Nemusíte přitom být žádným hříšníkem.

Bar u Kopaniny, krásné místo uprostřed luk a polí

Kdo rád cestuje, tak logicky narazí sem tam na místa, která se fakt něčím vymykají. Pak jsou ty zážitky mnohem intenzivnější. Jasným příkladem je Bar u Kopaniny na Opavsku. Malý, ale o to větší prima výlet. A děti berte také, budou se mít jak zabavit. Bar u Kopaniny to jistí. Máme osobně vyzkoušeno.

Riegrova stezka vede jedním z nejkrásnějších údolí Čech

Riegrova stezka se nachází v přírodní rezervaci Údolí Jizery. Stezka je součástí Evropského geoparku UNESCO Český ráj. Trasa není dlouhá, takže ji zvládne každý včetně dětí. Začátek je v Podspálově a konec náleží u vesnice Bítouchov. Je ale na vás zda-li budete respektovat původní návrh. Stezka je totiž stejně krásná i v opačném směru. Výlet je ideální i pro psí parťáky.

Arboretum Makču Pikču, ráj rozmanité květeny

Tentokrát budou ve svém živlu především ti, kteří mají rádi květiny, rostliny a vůbec zahrádku. Pochopitelně nejen oni. Výlet je pro všechny. Čeká na vás Arboretum Makču Pikču. Krásná botanická zahrada jen kousek od hradu Sovince. Zastavte se na chvíli, obzvláště od jara do podzimu. České Makču Pikču vás nenechá chladným.

Navštivte nejkrásnější divoký kaňon jižních Čech

Židova strouha je ukázkou nespoutané přírody a práve se dá označit jako nejkrásnější divoký kaňon jihu Čech. Za super přírodou prostě nemusíte jezdit na druhou stranu planety. Jižní Čechy bohatě stačí. Uvidíte, že nebudete zklamáni a rozhodně si přijdete na své. Uvítá vás zmíněná Židova strouha.


Bonusový tip Toulavých Šlápot

Za duchovní atmosférou kláštera Porta coeli

Kousek od Tišnova je Předklášteří. V okolí je dost zajímavých míst, ale nás tentokrát zajímá především komplex cisterciáckého opatství Porta coeli. Místo se zvláštní atmosférou a jedinečným geniem loci. Klášter byl založen v roce 1233 a za svou historii stihl být zničen, ale i dvakrát zrušen i obnoven. Ostatně, uvidíte a zažijete sami. Tak se vydejte na mysteriózní místo jižní Moravy.

Podobné články