Zoologických zahrad je v naší zemi poměrně hodně. Dnes zavítáme k rakouským hranicím na jih Moravy. Zoo Hodonín najdete vyloženě na hranici města a Hodonínské Dúbravy. Zahrada tak má výborný přírodní podklad a čerpá výhody i z písečného podloží lesa. Tato maličká zoo působí skromným a přátelským dojmem. Panuje zde velmi přátelská atmosféra. Zahrada chová zhruba 400 zvířat a celou ji zvládnete v pohodě projít za hodinu. Musíme vyzdvihnout i nenáročnost výletu neboť, na rozdíl od většiny tuzemských zoo, leží tato zahrada na rovném povrchu a vstup si tak naplno užijí všichni.

Zoo Hodonín chová množství primátů.
Zoo Hodonín chová množství primátů.

Nejdřív zookoutek pak zoologická zahrada

Kromě toho, že je Zoo Hodonín jednou z nejmenších zahrad, tak je také jednou z nejmladších. Teprve v roce 1977 byla zahrada otevřena veřejnosti. V té době ale již fungovala částečně jako zookoutek pro výchovu mládeže. Zahrada přidala městu nové místo k relaxaci a rozšířila myšlenku ochrany přírody. Jakožto zookoutek fungoval areál až do roku 1992, pak už dostal zookoutek status zoologické zahrady. Zahrada funguje dodnes a postupně se rozšiřuje. V roce 2021 se touto zoo prohnalo i tornádo jenž zničilo několik vesnic v okolí. Škody byly naštěstí jen materiální, což se povedlo s velkým úsilím města, místních a přispěvovatelů rychle obnovit.

Zebry jsou stálými obyvateli Zoo Hodonín.
Zebry jsou stálými obyvateli Zoo Hodonín.

Uvidíte vzácné bílé lvy, ale třeba i alpaky

Zoo Hodonín je jedinou zoo u nás chovající vzácné bílé lvy. V zahradách po světě jich je chováno jen 300 a nejbližší další zoo s bílým lvem je v Bratislavě. A na jaké další zvířecí zástupce se můžete těšit? Nebudeme je jmenovat všechny ale pro příklad uvedeme: alpaka, jaguár, hroznýš královský, klokan, kočkodan, lemur, papoušci, rys karpatský i ostrovid, šimpanz, sklípkan, sova pálená a sýček, tukan, velbloud, tygr, vlk hřivnatý a v neposlední řadě i zebra. Každý den probíhá i komentované krmení opic a kočkovitých šelem.

Vzácné bílé lvy uvidíte v Česku pouze zde v Zoo Hodonín.
Vzácné bílé lvy uvidíte v Česku pouze zde v Zoo Hodonín.

Jezero plameňáků či velký výběh kočkovitých šelem

Návštěva zoo se vám bude jistě líbit. Navštívit zvířata můžete v pavilonu primátů či exotického ptactva. Navštivte též příjemné jezero plameňáků, velký výběh kočkovitých šelem nebo kopytníků a rovněž voliéru sov a dravců. V Zoo Hodonín jsou také náležitě pyšní na své vzdělávací centrum a jejich práci s dětmi. Často zde potkáte skupinky dětí ze školek, škol a zájmových kroužků. Není divu, že jsou zde velmi oblíbené i příměstské tábory. Zoo pořádá také terénní exkurze a výlety, aby tak děti více přiblížila přírodě a kontaktu se zvířaty v jejich přirozeném prostředí.

Velbloudi mají příjemný výběh, kde se mohou skrýt před sluncem pod velkým slunečníkem.
Velbloudi mají příjemný výběh, kde se mohou skrýt před sluncem pod velkým slunečníkem.

Tady si jdou hrdě za ochranářskou iniciativou

Zoo Hodonín a lidé kolem něj navíc aktivně vystupují pro ochranu přírody. Naposledy tomu tak bylo při výzvě a petici za záchranu Moravské Amazonie, o které jsme již psali dříve v článku: Zavítejte do Moravské Amazonie, nebudete litovat. To ale zdaleka není všechno. Zoo Hodonín se hrdě hlásí k hnutím jako Fair trade (podporující férový obchod s farmáři v chudších zemích), Koalice proti palmovému oleji, Záchrana ohrožených goril a podporují mimo jiné i Záchrannou stanici Pasíčka, AOPK či Help for jungle.

V Zoo Hodonín se velmi zasazují o zdravý přístup ke zvířatům a přírodě.
V Zoo Hodonín se velmi zasazují o zdravý přístup ke zvířatům a přírodě.

Zoo se s Hnutím Brontosaurus stará o mládež

Speciální zmínku si zaslouží Hnutí Brontosaurus, což je český spolek fungující od roku 1974. Spolek působí v oblasti ochrany přírody a propojuje ji s prací s mládeží. Celá činnost je dobrovolná a osvětová. Hnutí Brontosaurus sází na bezprostřední kontakt s přírodou vedoucí k zodpovědnému přístupu k životu i planetě. Zoo Hodonín s Hnutím Brontosaurus organizuje osvětové akce i pro veřejnost. Každoročně pořádají pro mládež i přírodovědnou vědomostní soutěž.

Zoo Hodonín je maličká zoo s velkým srdcem a zodpovědností k výchově mladých lidí.
Zoo Hodonín je maličká zoo s velkým srdcem a zodpovědností k výchově mladých lidí.

Podobné články