Cestovatelům a tulákům nabízíme tip na velmi pohodovou a malebnou procházku. Zamíříme do švýcarského vnitrozemí. Nikoliv k alpským vrcholům, ale do nižších nadmořských výšek. V trojúhelníku mezi městy Basilej, Lucern a Curych leží na řece Aabach jezero Hallwilersee.  Vydejte se s námi na necelých 22 kilometrů kolem 16. největšího jezera v zemi. Ledovcové jezero má nádhernou zelenomodrou barvu, přesně jakou byste čekali od ledovcového jezera. Doporučujeme sandále, které si můžete namočit. Zejména na severní části se může jít mokřady, které bývají často pod pár centimetry vody. A uvidíme i malý, ale krásně zachovalý hrad Hallwyl. Tento výlet je pro všechny milovníky švýcarské přírody zkombinované s klidnou atmosférou hladiny ledovcového jezera.

Zelenomodrá ledovcová voda jezera Hallwilersee.
Zelenomodrá ledovcová voda jezera Hallwilersee.

Vyrážíme po levém břehu z jižního cípu

Autem jsme dorazili na parkoviště u kempu v obci Mosen u jižního cípu jezera. U kempu je i malý přístav s menšími plavidly. Cesta začíná na pěšině hned při břehu jezera. Půjdeme na sever po levém břehu. Pěšina se roztomile klikatí v reliéfu pobřeží a není nikterak náročná. Při vyšší hladině vody se jezero nenápadně vylije i na chodník, který je místy doslova hned u jezera. V pár kilometrech za vámi zůstane i pár malých mostků. Zhruba za 1,5 km od začátku půjdete i po dřevěném chodníku, jenž vede nad mokřady kolem rákosů. Odtud je to jen dalších 1500 metrů k menšímu přístavu, kde je hlavně restaurace, místo k odpočinku a vodní sporty. Cesta sem se ale vine v duchu tiché procházky, při které nepotkáte hodně lidí. A pokud nějaké potkáte, pozdravte je přátelským „Grüezi“ (vyslovujte „gréci“), což v překladu znamená: „Bůh vás zdraví“.

Hallwilersee obklopuje malebná příroda.
Hallwilersee obklopuje malebná příroda.

Projdete si archeologické naleziště i přírodní rezervaci

Areál má vstup zpoplatněn a lze jej šikovně obejít bez větší zacházky. Vrátíte se ihned na pěšinu u břehu. Zanedlouho dojdete k archeologickému nalezišti Ägelmoos jenž je i součástí stejnojmenné přírodní rezervace. Cesta dál vede podél břehu s četnými přístupy k vodě, kde se můžete osvěžit. Výjimkou nejsou ani časté výhledy na vodní hladinu a občasné plující lodě. Pár menších plavidel funguje i v rámci přívozů mezi celkem sedmi přístavy na jezeře. Vzhledem k profilu trasy vám kilometry budou ubíhat úplně samy bez větší námahy. S postupem na sever se dostanete k další přírodní rezervaci Boniswiler Reid. Tato rezervace je jedním z posledních přirozených rašelinišť v širokém okolí. Chráněné území je domovem mnoha ohrožených druhů jak ze zvířecí, tak z rostlinné říše.

Hrad Hallwyl v severním cípu jezera Hallwilersee.
Hrad Hallwyl v severním cípu jezera Hallwilersee.

Mokrou nohou k hradu ze 13. století

Rašeliniště je poskládáno z malých jezírek, vodních kanálků a mokřadních luk. Často se tak stane, že se voda z mokřadů vylije na cesty. Nejspíš zde suchou nohou nepřejdete. Proto doporučujeme sandále, které si můžete namočit. Jít to bosky je totiž za trest. Na cestičce je štěrk, který vás velmi brzo začne do chodidel tlačit. Je proto vhodnější mokřady projít s pevnou podrážkou. Trasa mokrou nohou není dlouhá a brzy už budete na suché cestě k významné historické památce. Hrad Hallwyl je jeden z nejlépe dochovaných středověkých hradů ve Švýcarsku. Je proto i oblíbeným cílem turistů. Hrad ze 13. století patřil šlechtickému rodu Hallwylů po neuvěřitelných 600 let. Hrad dnes slouží jako muzeum s expozicí o bohaté historii pevnosti. Můžete si projít ubikace, strážnou věž a obranné hradby. Celému hradu dominuje široký vodní příkop.

Vodní hrad obklopuje široký vodní příkop.
Vodní hrad obklopuje široký vodní příkop.

Využijte chvíli k vlastním myšlenkám či meditaci

Od hradu jde cesta ještě znovu mokřady, kde je to na chůzi po cestičkách v mělké vodě. Teď už jsme za nejsevernějším cípem a cesta zpět jde přes další rašeliniště v přírodní rezervaci Seenger Moor. Je to zároveň i poslední „mokrý“ úsek. Zbytek trasy vede rovinkami a je vyloženě relaxační. Po jedné ruce louky a vegetace, po druhé břeh jezera. Vše lemují stromy s košatými korunami. Využijte tyto kilometry k vlastním myšlenkám či se zastavte na krátké souznění se švýcarskou přírodou. Na cestě zpět minete další tři maličké přístavy s občerstvením. Ovšem jinak jen čistá příroda bez odpadků. Výlet si jistě užijou i vaši psí parťáci, proto musíme dát štempl „dog friendly„. Ani se nenadějete a už bude konec výletu. Jistě ale také zjistíte, jak příjemný den jste zde u vody strávili. Kvalitní čas pro každou toulavou duši.

Osvěžte se u břehů jezera Hallwilersee.
Osvěžte se u břehů jezera Hallwilersee.

Podobné články