Jaká bude celková letošní zima lze jen těžko předvídat. Na horách sice něco sněhu je, ale zda to vyhovuje všem lyžařům a běžkařům, je otázkou. Ať už se vypravíte do jakýchkoliv českých, moravských nebo slezských hor, vždy někde najdete slušné podmínky pro dobrou lyžovačku a obvykle na zimní horské areály přímo navazují i běžecké tratě. Jedním z velmi oblíbených středisek je například SKI areál Tanvaldský Špičák v Jizerských horách.

Tanvaldský Špičák je krásný a zajímavý.
Tanvaldský Špičák je krásný a zajímavý.

Vleky i lanovka

SKI areál Tanvaldský Špičák najdeme nedaleko obce Albrechtice v Jizerských horách, a to na Liberecku, pouhých 5 km od Tanvaldu a 12 km od Jablonce nad Nisou. Jedná se o největší a nejnavštěvovanější lyžařské centrum Jizerských hor v nadmořské výšce maximálně 830 metrů. K dispozici jsou vleky a lanovka. Sjezdovky mají všechny stupně obtížnosti – černá, červená a modrá, takže si může vybrat každý podle svých schopností a zájmů. Nechybí ani část pro děti.

Nejen ve dne, ale i večer

Lyžařský areál je v provozu nejen ve dne, ale i v čase pro večerní lyžování. Hosté mohou využít služeb skiservisu a půjčovny lyží a snowboardů. Organizuje se i lyžařská škola a lze navštívit zdejší snowpark. U sjezdovek Špičák I a Špičák II je bezplatné parkoviště. V blízkosti SKI areálu Tanvaldský Špičák je restaurace a několik penzionů, takže o dobré jídlo a ubytování není nouze. Středisko volně navazuje na běžecké tratě Jizerské magistrály, konkrétně u spojnice sedla Pod Špičákem a Knajpy. Velká část trasy vede po náhorní rovině, takže je vhodná i pro méně zdatné vyznavače běžeckého lyžování. Dokonce se odtud dá navázat na sousední Krkonošskou lyžařskou cestu.

Najdete ideální podmínky pro lyžařské sporty.
Najdete ideální podmínky pro lyžařské sporty.

Není jen Tanvaldský Špičák

Samotná obec Albrechtice v Jizerských horách ovšem v oblasti zimních sportů nestojí a nepadá jen s Tanvaldským Špičákem. Kdo chce, může navštívit také Lyžařské středisko Bedřichov. Sjezdovky modré a červené. Večerní lyžování, lyžařská škola a půjčovna lyží a snowboardů. Mají zde i parkoviště. Lyžařské středisko Severák má rovněž modré a červené sjezdové tratě.

Podívejte se do Tanvaldu

Jen pět kilometrů vzdálený Tanvald má pro své návštěvníky připravenou sjezdovku na Výšině ve Skiareálu Tanvald. Rovněž tady se večer lyžuje. A kdo se chce od svahu trochu odreagovat, má možnost v krytém bazénu či v kině Jas. Krytý bazén, saunu či posilovnu najdete i v o něco málo vzdálenějším Jablonci nad Nisou.

Všude okolo je mnoho lesního porostu.
Všude okolo je mnoho lesního porostu.

Hory patří k nejkrásnějším

Jizerské hory patří k nejkrásnějším místům České republiky. Stojí za to je navštívit kdykoli během roku. Zimní období však ukážkou horská střediska a horské hřebeny z úplně jiného, o to však zajímavějšího úhlu. Pokud přijede automobilem, máte větší možnosti přesunu a můžete si pobyt zpestřit návštěvou okolních měst či jiných lyžařských areálu než je výše zmíněný Tanvaldský Špičák.


Podobné články