Čas strávený výletováním vám nic nenahradí. Vždy je pěkné poznat další zajímavý kout naší země, proto se nechte námi inspirovat k návštěvě velmi zajímavé památky. Největší skalní hrad v České republice se nachází na severu země, západně od Krkonoš. Skalní hrad Vranov – Pantheon se nachází v Malé Skále a je otevřen od dubna do října. Vranov – Pantheon pohlíží na město ze strmého útesu nad řekou Jizerou. Zřícenina hradu má přitom délku 400 m a nese tak status nejkomplexnějšího skalního hradu v zemi. Celkově lze říci, že má tento výlet v balení historii i krásné výhledy do okolí. To už snad stojí za návštěvu ne?

Vranov - Pantheon je největší skalní hrad u nás.
Vranov – Pantheon je největší skalní hrad u nás.

Gotický hrad – Pantheon s památníky

Hrad byl postaven na začátku 15. století. Nejvyšší skalní věž posloužila pro stavbu věže strážního. Téměř všechny stavby byly dřevěné, proto se jich dodnes dochovalo jen minimum. Gotická pevnost během své historie vystřídala hned několik majitelů. Vartemberky, Smiřické, Valdštejny a nakonec i František Zachariáš Römisch, který nechal tvrz přestavět na Pantheon – památník slavných tehdejší doby. Skalní hrad tak ještě narostl o letohrádek ve tvaru kaple. Přibyly ovšem i desítky pomníků, zdobených uren, nik s bystami a pamětních desek. Tato romantická přestavba z počátku 19. století překryla část původních staveb a zdí.

Vranov - Pantheon předělaný na památník slavných osobností tehdejší doby.
Vranov – Pantheon předělaný na památník slavných osobností tehdejší doby.

Skalní bludiště si užijí děti i dospělí

Dnes uvidíte hlavně množství sklepů a místností vytesaných do skály. Celá rozloha hradu je však velká a zahrnuje mnoho cestiček a tunýlků. Takové velké skalní bludiště s vytesanými schodišťátky, skalními místnůstkami, sklepeními a brankami. Prostě spousta zábavy jak pro dospělé, tak i pro děti. Před hradem je i příjemný kiosek s občerstvením a obchůdek se suvenýry. V letohrádku si můžete zajít i na dobrou kávu či si dát točená piva Rohozec nebo Prométheus. Celému areálu dominuje spousta nádherných výhledů na údolí Jizery a okolní kopce.

Vranov - Pantheon nabízí množství schodišť.
Vranov – Pantheon nabízí množství schodišť.

V Malé Skále si užijete spoustu zábavy

Vranov Pantheon se nachází na trase Zlaté stezky Českého ráje, která vede z Mladé Boleslavi do Jičína a spojuje nejvýznamnější místa Českého ráje. Stezka měří 119 km a provede vás mimo jiné také Troskami či Kozákovem. V Malé Skále si můžete užít i spousty vodních radovánek. Je zde totiž jeden z velkých bodů vodních tras na Jizeře. S tím je spojené i značné množství půjčoven lodí a vybavení. O jednom zážitku jsme již také psali v článku Jizera – lodí tam, koloběžkou zpět. Navštivte i Maloskalský pivovar, kde vaří podle upravené receptury nalezené v archivu původního pivovaru. Máte-li hlad, zkuste hostinec Boučkův statek. Areál je chráněnou památkou venkovské usedlosti z 19. století.

Takové skalní bludiště.
Takové skalní bludiště.
Vranov - Pantheon nabídne i krásné výhledy do okolí.
Vranov – Pantheon nabídne i krásné výhledy do okolí.

Podobné články