Ze své zkušenosti se spousta lidí domnívá, že se všichni dělíme podle toho, zda-li máme radši kočky nebo psy. Tento článek si určitě zamilují nejen všichni kočkomilové, ale i milovníci psů a vůbec všech možných zástupců světa živočichů. Prostě každý si přijde na své. V Zoo Jihlava totiž žije spousta nádherných zvířat. Navíc je zoo velmi příjemná a není tak rozsáhlá, abyste v ní museli strávit celý den. Zoo se specializuje na kočkovité šelmy, alespoň mi to tak připadalo, i když to zoo oficiálně netvrdí. Tolik druhů koček jsem ale nikde jinde neviděl. Pojďte se za nimi podívat s námi do Jihlavy, krásné metropole Vysočiny, o které jsme již psali v tomto článku.

Dravce si v Zoo Jihlava můžete prohlédnout z blízka.
Dravce si v Zoo Jihlava můžete prohlédnout z blízka.

Zoo Jihlava, maličká zahrada s vřelou atmosférou

Velikostí bych zoo popsal jako větší než Zoo Tábor a menší než Zoo Brno. Celkově na vás zahrada bude působit velmi vřelým dojmem a stejně tak i zdejší zvířecí obyvatelstvo. Zajímavostí je, že je zahrada asi 15 minut pěšky z centra. Hned u vstupu je dostatek parkovacích míst a část zázemí občerstvení a toalet. A hned to začne. Jako první vás možná přivítají surikaty, které mají svůj výběh blízko vstupu. Občas mohou být ale trošku plaché, tak s nimi mějte strpení. Následují opičky a Africká savana – žirafy a zebry. Kousek dál jsou pak hyeny a expozice dravců, které si budete moct prohlédnout opravdu zblízka. Zahrada se dá v podstatě celá obejít za dvě hodinky velmi pohodovým tempem. Celé zoo se vine ve dvou zatáčkách v úbočí kopce, na kterém stojí Hrádek (Heulos) a z druhé strany kopíruje profil říčky Jihlávky.

Kočky, kam se podíváš

To jsem ještě opravdu neviděl. Jsem ochoten použít i silné slovo – unikát. Abyste na takovou menší zoo mohli vidět přes 17 kočkovitých šelem, to byste si museli snad zajet do nějaké speciální záchranné stanice. Protože kromě lvů tady mají všechno možné. Jen pro představu: kočka divoká (evropská i arabská), kočka bažinná, kočka slaništní, kočka palawanská nebo kočka pouštní, která celý život vypadá jako malé roztomilé koťátko. Z větších šelem zmíním: margay, manul, karakal, irbis, levhart cejlonský i perský, serval, rys ostrovid, rys černý nebo majestátný tygr sumaterský. To je výběr viďte? Kočkomilův ráj. Takovou lavinu kočičích tlapek si nelze nezamilovat a neužít. My jsme u těchto roztomilých stvoření strávili nejeden nádherný moment pozorováním jak spí, prochází se nebo jak se kočkují navzájem.

Zoo Jihlava je ráj kočkovitých šelem.
Zoo Jihlava je ráj kočkovitých šelem.

Dostane se na všechny zvířata

Ovšem každý milovník zvířat si zde přijde na své. Pokocháte se zvířaty jako: orel, medvěd, vlk, plameňák, velemyš, outloň, mýval, alpaka, dikobraz, mara, kapybara, tapír, gibon, lemur, nosál, vydra či tuleň. Pro nás byla velmi zajímavá návštěva psa pralesního, jehož jsme dozajista viděli poprvé v životě. Toto malinkaté zvířátko by si člověk spletl s lasičkou. Zpočátku byl pes pralesní schovaný, nám to ale nedalo a párkrát jsme polohlasně zaštěkali. To zřejmě psa rozlítilo takovým způsobem, že se musel jít podívat, co za troubu tam dělá ty hloupé zvuky. My jsme se šelmě zdvořile omluvili za narušení siesty a on se nám pak na vyjádření akceptace omluvy, ukázal v celé své kráse. Pokorně jsme jej sledovali a byli vděční.

Pes pralesní je vlastně malé zvíře, které má rádo své soukromí.
Pes pralesní je vlastně malé zvíře, které má rádo své soukromí.

Můžete jít i s průvodcem

Zoo Jihlava nabízí i různé zážitkové programy jako jsou například ty s názvem „Něco navíc o …“ … tapírech, žirafách, lemurech a podobně. Hodinový itinerář programu vás zavede za konkrétními zvířaty s průvodcem, včetně konzultace přímo s chovatelem. Budete moci navštívit chovatelské zázemí, zvířata nakrmit a být s nimi ve velmi blízkém kontaktu. Další možností je projít si celou zoo s průvodcem. Opravdoví fajnšmekři mohou zkusit stát se na jeden den ošetřovatelem a pět hodin se starat o zvířata v zoo za asistence zkušených chovatelů zoo. Pokud by vás zajímalo jak takový den může vypadat, můžete se nechat inspirovat naším článkem Na jeden den ošetřovatelem v Zoo Tábor. A věřte mi, že utracených peněz nebudete nikdy litovat. Opravdu to stojí za to, a navíc finančně podpoříte všechny zvířata žijící v této zoologické zahradě. A to vždy zahřeje u srdce.

V Zoo Jihlava žije i smečka irbisů.
V Zoo Jihlava žije i smečka irbisů.

Podobné články