Slavnosti kaše. Říká vám to něco a umíte si to vůbec představit? Česká republika je na nejrůznější slavnosti a festivaly poměrně bohatá a zaměřeny jsou na kdeco. Ovšem na kaši se specializují pouze v Horažďovicích, a to doslova. Není divu, v tomto městečku má kaše svou historii a místní lidé si už bez této každoroční akce neumí představit předprázdninový čas.

Perla Otavy vás vítá

Horažďovicím se říká také perla Otavy a leží přímo na prahu Šumavy v západních Čechách v Plzeňském kraji. Rok co rok se zdejší obyvatelé (zhruba přes 5 tisíc) a návštěvníci v daný den věnují všemu, co souvisí s kaší. Jakoukoliv kaší a skoro by se dalo říct i jakoukoliv kašovou činností. Nevěříte? Rádi vás tady přesvědčí o opaku. Tak vzhůru na Mírové náměstí v Horažďovicích.

Strakonická ulice v Horažďovicích se svou historickou zástavbou
Strakonická ulice v Horažďovicích se svou historickou zástavbou

Král Kaše chtěl dobýt město

Slavnosti kaše se konají jako vzpomínka na obléhání města, při kterém roku 1307 Rudolf Habsburský (1306 – 1307 český král) obléhal město. Právě tomuto panovníkovi se mezi lidem říkalo Král Kaše pro jeho velkou střídmost v jídle. Boj se tehdy vedl mezi královským vojskem a odbojným šlechtickým rodem Bavorů ze Strakonic. Výsledek byl ten, že během obléhání Král Kaše umřel na úplavici a Horažďovice se po roce vzdaly.

Všechno je zde zkrátka na kaši

Slavnosti kaše se zde konají teprve od roku 2007. Soutěží se o nejlepší kaši i největšího jedlíka. Vaří se různé kaše – sladké i slané a s různými příchutěmi. Ochutnat můžete všechno, když se na to budete cítit. Zároveň je zde historický jarmark, řemeslné trhy, vystupují historické skupiny. Dějištěm je střed Horažďovic, tedy ono Mírové náměstí, zámecké nádvoří a zámecký park.

Mimo Slavnosti kaše si projděte i město, například zámek.
Mimo Slavnosti kaše si projděte i město, například zámek.

Kaše se nejen ochutnává

Ochutnat kaši je vcelku běžná a rutinní záležitost. Ovšem, v Horažďovicích může jít i o jinou zábavu. A jakou? Hádejte. Dortovou bitvu zná nejspíš každý, minimálně z filmu určitě. A co takhle kašová bitva? Je jasné, že na takovou akci to chce mít sebou náhradní šaty, neboť budete od kaše od hlavy po paty. Nebojte se, účast na bitvě není povinná. Možná bude zábavnější jen sledovat jak vzduchem lítá kaše a bojovníci se snaží seč mohou.

Projděte si celé Horažďovice

Horažďovice najdete v okrese Klatovy, a to mezi městy Strakonice a Klatovy na levém břehu řeky Otavy. Zdejší historické centrum je městskou památkovou zónou. Nejstarší zpráva o městě pochází již z roku 1251. Chloubou Horažďovic je renesanční zámek založený Bavory ze Strakonic a dnes zde sídlí Městské muzeum. Dochovaly se pozůstatky gotického opevnění s tzv. Červenou bránou. Za pozornost stojí mlýn v zámeckém parku či kostel svatého Petra a Pavla. V blízkém okolí je pak zřícenina hradu Prácheň a hradu Rabí.

Masné krámy Horažďovice
Masné krámy Horažďovice

Město je na hlavním tahu

Samotné město je snadno dostupné, a to pro každého. Leží na hlavní trase mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Dostanete se sem jednoduše jak automobilem, tak vlakem či autobusem. S cestou na Slavnosti kaše do Horažďovic by tedy neměl být žádný problém. A připravte si mlsné jazýčky.


Podobné články