Dnes vám představíme parádní zážitek na celý den, na který budete jistě dlouho vzpomínat. Zamíříme na sever Čech, na řeku Jizeru – konkrétně na etapu z Malé Skály do Dolánek u Turnova. Na této trase funguje bezvadná služba. V Malé Skále si totiž můžete půjčit loď s kompletní výbavou – tedy loď, pádla, vesty a lodní pytle nebo barely. Vydáte se na sjezd krátkého úseku (8,7 km) Jizery. Dorazíte do Dolánek, kde v kempu vrátíte lodě a výbavu spřátelené půjčovně, a ze stejné půjčovny nafasujete velké terénní koloběžky. Na koloběžkách se vydáte zpátky do Malé Skály, na druhou půlku dobrodružství přírodou sjetého úseku řeky. Vyčleněná etapa řeky je nenáročná a zvládne ji i vodácký začátečník. Nicméně ať už je to kánoe nebo raft, vzadu by měl sedět kormidelník s alespoň základními zkušenostmi. Zvládne-li váš pes být v lodi, pak je to výborný výlet i pro čtyřnohé parťapky.

Za krátkou dobu od vyplutí budete jen vy a řeka.
Za krátkou dobu od vyplutí budete jen vy a řeka.

Nalodit!

Existuje zde několik půjčoven, některé jsou na delší trase z Podspálova (o kterém jsme již psali v článku Riegrova stezka) do Dolánek. Půjčit si můžete klasickou plastovou kánoi nebo pro skupiny i velký raft. Zamluvíte si konkrétní den a čas, a pak se už jen stačí včas dostavit na místo – nástupní břeh v Malé Skále. Budou tam na vás již čekat nachystané lodě i s vybavením. Zástupci půjčovny vás postupně odbaví a přidělí lodě. A už stačí se jen vydat na vodu.

Jizera a její úsek: Malá Skála - Dolánky je velmi oblíbený.
Jizera a její úsek: Malá Skála – Dolánky je velmi oblíbený.

Vyrážíme na plavbu

Hned za 300 metrů je na řece jez, který je celoročně sjízdný nenápadnou a pohodovou šlajsnou uprostřed jezu. Postupně se budete vytrácet z civilizace, podplujete most a překročíte hranici CHKO Český ráj. Odtud už to bude hlavně příroda, pomalu tekoucí řeka a vy. Můžete pádlovat v pohodovém tempu nebo se můžete nechat průběžně unášet proudem a jen si plnými doušky vychutnávat přírodu. Klidně si dejte na čas a sledujte proud vody, ptactvo žijící poblíž řeky či kolorit flóry na březích.

Řeka Jizera má nádhernou přírodu.
Řeka Jizera má nádhernou přírodu.

Výměna!

Možná vám plavba krátkých necelých devíti kilometrů bude přidat věčná, nám to uteklo jako voda. Ani jsme se nenadáli a v zatáčce za přívozem Zrcadlová koza, jsme uviděli v dálce Dolánky a tedy koncový bod. Ať už rychle nebo pomalu, doplujete brzy do Dolánek. Vytáhnete loď a nahlásíte vrácení lodi a výbavy. Následně si můžete z „koloběžkového parku“ vybrat nejvhodnější koloběžku na cestu zpět. V Dolánkách si můžete odpočinout a občerstvit se.

Zpět proti proudu Jizery pojedete na terénních koloběžkách.
Zpět proti proudu Jizery pojedete na terénních koloběžkách.

Zpět se dvěma kolečky navíc

Z Dolánek vyrazíte po cyklostezce Greenway Jizera, která se souběžně vine s naučnou stezkou Průlom Jizery u Rakous. Ještě než vyjedete z vesničky se pozastavte u Dlaskova statku. Starobylá budova z 18. století ve stylu pojizerské lidové architektury, je součástí Muzea Českého ráje v Turnově. Cyklostezka je po celé trase zpevněná komunikace, po které koloběžky jezdí s lehkostí. Za necelý kilometr se stezka napojí k řece a můžete tak sledovat trasu, kterou jste před chvílí spluli. Cesta zpět pak už ubíhá rychle. Postupně projedete tři mosty než se objeví první domy Malé Skály. Na stejném místě, kde jste své putování dnes začínali, odevzdáte koloběžky a tím dobrodružství končí.


Trasa lodí
Trasa koloběžkou
Podobné články