Cestování a poznávání jsou moc krásné a nesmírně zajímavé věci. Určitě to dobře znáte z vlastní zkušenosti. Nicméně, každý člověk si čas od času potřebuje odpočinout, kdy prostě „vypne“ a nedělá nic. Jen si užívá sladkého nicnedělání, jak se obecně praví. A pokud je na správném místě, tím lépe. Typickým příkladem jsou Veselské pískovny. Můžete zde pobýt hodinu, den nebo třeba celý víkend. To už záleží na vás jak moc se vám zde bude líbit a jak moc chcete užívat přítomného okamžiku. Tak běžte balit nebo aspoň plánovat cestu.

Krásná zdejší pláž.
Krásná zdejší pláž.

Na území CHKO Třeboňsko

Veselské pískovny najdete v Jihočeském kraji, a to na rozhraní města Veselí nad Lužnicí a obcí Horusice a Vlkov. Celý objekt se nachází na území Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, takže ani o pěknou přírodu nebude žádná nouze. Platí staré osvědčené pravidlo – jaké si to uděláš, takové to máš. Klidně si tedy plánujte či nechte události volně běžet. Na Veselské pískovny klidně vyražte s celou rodinou nebo i svým psím společníkem.

Malebná zákoutí.
Malebná zákoutí.

Jezera i pláže

Patrně si kladete otázku, cože to vlastně ty Veselské pískovny jsou. Je to logické, vždyť to může evokovat cokoli. Vězte tedy, že se máte na co těšit. Veselské pískovny tvoří pět oddělených jezer a písčité pláže, a to vše doplňují okolní přilehlé lesy. Místo je pozůstatkem po někdejší těžbě štěrkopísku mezi lety 1952 až 1986. Dnes je to výhradně rekreační a sportovní lokalita. Koupání, sportovní a kulturní aktivity a dokonce tady narazíte i na občerstvení. Veselské pískovny jsou dostupné z Veselí nad Lužnicí pěšky i na kole nebo pak autem po silnici mezi Veselím a Vlkovem.

Užijí si i rybáři.
Užijí si i rybáři.

Naučná stezka Veselské pískovny

Samotné Veselí nad Lužnicí leží v okrese Tábor, a to 29 kilometrů od Českých Budějovic. Stékají se zde řeky Lužnice a Nežárka. Prohlédnout si můžete například kostel Povýšení svatého Kříže, renesanční radnici nebo pískovcovou sochu prezidenta T. G. Masaryka. Za návštěvu stojí muzeum Weisův dům či blízká přírodní rezervace Borkovická a Veselská blata. Užívejte si svého času podle svého přání a zálib.

Fotogenická příroda.
Fotogenická příroda.

Zdržte se ve Veselí nad Lužnicí

Kdo se nerad jen tak válí či už si dost užil pláže a koupání, má další šanci jak si zpříjemnit zdejší pobyt. Naučná stezka Veselské pískovny je k dispozici všem, dospělým i dětem. Stezka je dlouhá pouhých 7 kilometrů a postupně potkáte 14 informačních tabulí na nichž se dovíte zajímavosti o místní fauně a floře. V blízkosti je rovněž chráněná lokalita zvaná Pískový přesyp u Vlkova. Často se lokalitě taky přezdívá Jihočeská poušť nebo Česká Sahara. Jde o hektar pouště s jedinečnou unikátní faunou a florou.


Podobné články