Není historie jako historie, to je prostě nezaměnitelný fakt. Nicméně, právě historie nás v mnoha případech smysluplně, zábavně a velmi autenticky seznamuje s tím, jak kdysi žili naši předkové. Kdo je pozorný divák, posluchač a pozorovatel, tak si z toho všeho může odnést mnoho dobrého. Valašské muzeum v přírodě je typickým představitelem všeho toho pestrého, co bylo zmíněno na začátku. Vězte, že tady se nudit nebudete a můžete mít přitom prima rodinný výlet. Tak vzhůru na cesty, směr Beskydy.

Billův měšťanský dům.
Billův měšťanský dům.

Přímo v srdci Valašska

Valašské muzeum v přírodě se nachází v Rožnově pod Radhoštěm, okres Vsetín, ve Zlínském kraji. Prakticky jde o srdce Valašska respektive o jedno z valašských srdcí, protože takto můžeme označit i jiná města a obce. Jde o krásný kout Beskyd, které samy o sobě skrývají hodně lákadel. Valašské muzeum v přírodě je oficiálně součástí Národního muzea v přírodě České republiky a rovněž je největším muzeem v přírodě v ČR. A ještě jedna důležitá zajímavost na úvod. Valašské muzeum bylo založeno v roce 1925 a je tedy nejstarším svého druhu ve střední Evropě.

Fojtství z Velkých Karlovic.
Fojtství z Velkých Karlovic.

Skanzen má bohaté sbírky

Rožnovský skanzen, jak se taky Valašskému muzeu v přírodě říká, má bohaté sbírky národopisného charakteru, objekty lidové architektury a technického stavitelství, sbírky lidové kultury oblastí Valašska, Těšínského Slezska a Moravského Valašska. Krásně se zde snoubí folklor, zvyky, tradice, rukodělné práce. Jednotlivé expozice jsou rozděleny následovně: Dřevěné městečko, Mlýnská dolina, Valašská dědina a ještě navíc areál dřevěné secesní architektury Dušana Jurkoviče na blízkých Pustevnách.

Valašská dědina.
Valašská dědina.

V žádném případě nikam nespěchejte

Návštěva Valašského muzea v přírodě chce svůj čas. V žádném případě nikam nespěchejte a plně si vše užijte. Dřevěné městečko je nejstarší částí celého areálu. Postupně sem byly přemístěny historické domy z rožnovského náměstí. Uvidíte rovněž fojtství či dřevěný kostelík svaté Anny. Mlýnská dolina vám ukáže funkční technické stavby. Valašská dědina je nejrozsáhlejší částí skanzenu. Obsahuje okolo 70 staveb. Prohlédnete si hospodářské budovy, salaše, stáje, kovárnu, větrný mlýn a součástí je rovněž chov původního valašského plemene ovcí. Ovce se v Beskydech chovaly vždy a chovají se dodnes.

Včelí úly.
Včelí úly.

Jen kousek od centra města

Valašské muzeum v přírodě nemusíte nijak složitě hledat. Rozkládá se jen kousek od městského centra Rožnova pod Radhoštěm a vidět je už z dálky. V areálu skanzenu najdete dostatek příležitostí k občerstvení a odpočinku a věřte, že fotografové si opravdu přijdou na své. Klidně tu prožijete tři hodiny a ani nemrknete. Pokud se moc neunavíte či si naplánujete aspoň víkendový pobyt, tak se pak vypravte na nedaleký vrchol Radhošť (1 129 m n. m.) a po hřebeni se projděte až na ony pověstné Pustevny. Celkově si odnesete v srdci mnoho zážitků a vjemů. Moc dobře známe z vlastní zkušenosti.


Podobné články