Přírodních památek má Česká republika opravdu mnoho. Skoro by se dalo říct, že ať se vydáte kamkoliv, tak na nějakou narazíte. Inu, proč ne? Je vidět, že naše země je vskutku krásná a není to jen zdvořilostní fráze. Jedna velmi zajímavá přírodní památka se nachází na jihu Čech a říká se jí Orty. Udělejte si malý výlet.

Jsou zde vyloženě přírodní podmínky.
Jsou zde vyloženě přírodní podmínky.

Bývalý kaolinový důl

Pokud si vážně chcete udělat zmíněný malý výlet, pak je nejlepší doba, když budete zrovna v Jihočeském kraji. Přírodní památka Orty leží zhruba 500 metrů od vesničky Borek v okrese České Budějovice. Konkrétně se jedná o pozůstatky bývalého kaolinového dolu a dnešní podoba skvěle souzní s okolní malebnou přírodou.

Důl měl velké množství chodeb

Dřívější kaolinový důl je na katastru obcí Borek, Hosín a Hrdějovice. Má velké množství chodeb s celkovou délkou 6 kilometrů. Samotné chodby jsou v průměru široké 1,5 metru a vysoké až 5 metrů. Povrch nynější přírodní památky Orty tvoří lesní porost. Celou dobu zde vlastně budete v přírodě, a to se všemi jejími krásami, které nabízí.

Projdete si zdejší chodby.
Projdete si zdejší chodby.

Zimoviště a nocoviště netopýrů

Důlní chodby místa Orty byly budovány především během 19. století. Vše tehdy inicioval zakladatel firmy Koh-I-Noor Josef Hardtmuth. Dodnes se jedná o jeden z nejzajímavějších dochovaných důlních komplexů na území České republiky. Nemyslete si, není tak úplně opuštěn. Slouží jako zimoviště a nocoviště netopýrů. Příroda si prostě uměla sama poradit.

Udělejte si procházku vesničkou Borek

Již jsme se zmínili, že přírodní památku Orty najdete v okolí vesničky Borek. Ta leží pouhých 6 kilometrů od Českých Budějovic. Vlastně tak můžete vyrazit pěšky či na kole už z jihočeské metropole. Borek má zajímavou dřevěnou sloupovou zvoničku, prohlédnout si lze bývalou schwarzenberskou zájezdní hospodu a nachází se rovněž těleso zaniklé úzkorozchodné lesní drážky. Ta spojovala Kyselou vodu v Libníčském polesí s Českými Budějovicemi.

Malé skalní umění.
Malé skalní umění.

Podobné články