Základem každé cesty, je udělat první krok. To platí vždy a všude a je celkem jedno kam se chcete vydat. Není nutné mít vždy dlouhé cíle, mnohdy jsou i krátké výlety velmi inspirující a lákavé. Udělejte si například výlet na rozhlednu Řežabinec až budete pobývat v jižních Čechách. Určitě nebudete litovat svého času ani námahy.

Pěkná rozhledna vám bude k dispozici.
Pěkná rozhledna vám bude k dispozici.

Rozhledna kousek od Strakonic

Rozhlednu Řežabinec najdete v sousedství Strakonic v Jihočeském kraji. Vzdálena je od tohoto města dudáků zhruba čtrnáct kilometrů. Vedou tudy i naučné stezky, takže je nejvhodnější zařadit návštěvu rozhledny s nějakým tím výšlapem. Klidně vezměte celou rodinu, a to včetně vašeho psího parťáka. Vzhůru na to.

V blízkosti rybníka

Pro lepší orientaci je dobré vědět, že rozhledna Řežabinec byla vybudována u malé obce Ražice. Hned vedle rozhledny pak je rybník Řežabinec, což oceníte především v parném létě. Rozhledna zde stojí od roku 1985. Jde o dřevěnou pozorovatelnu, která je sedm metrů vysoká a stojí v nadmořské výšce 372 metrů.

Díky molu se dostanete víc k vodě.
Díky molu se dostanete víc k vodě.

Turisté a cyklisté si přijdou na své

Zmíněná rozhledna je tedy jasnou zastávkou pro pěší turisty a cykloturisty. Tito poutníci si doslova přijdou na své. K Řežabinci přiléhá naučná stezka (pouhých 1,5 km), která má deset zastavení. Zvládnou v pohodě i malé děti. Směrem na východ odtud je pak Národní přírodní rezervace Řežabinec a také v okolí můžete navštívit ptačí oblast soustavy Natura 2000.

Projděte si samotné Ražice

Když už jste u vesničky Ražice a de facto zde můžete začít svůj výlet, tak se seznamte blíže s touto obcí. Ražice leží zhruba osm kilometrů od Písku. První písemná zmínka pochází z roku 1469. Najdete tady přírodní památku Ražický rybník. Za prohlídku stojí kaple svatého Floriána, kaple Navštívení Panny Marie a dům ve stylu selského baroka.

Pohled na celý rybník.
Pohled na celý rybník.

Podobné články