Člověk musí někde bydlet. Je to logické a lidé od nepaměti tuto otázku řešili. Prostě, mít svou střechu nad hlavou, své soukromí, svůj domov. Bydlelo se a bydlí různě, v každém případě se řešení vždy nějaké našlo. Líbilo by se vám například žít ve skalním jeskynním bytě? I takto vypadal život našich předků. Jeskynní obydlí si můžete prohlédnout i vy a sami tak posoudit jaké to asi tehdy bylo ve skutečnosti.

Skalní obydlí v sousedství moderní zástavby.
Skalní obydlí v sousedství moderní zástavby.

Pískovcové obydlí a sklepy

Unikátní pískovcové obydlí a sklepy najdete v obci Zderaz, okres Chrudim, v Pardubickém kraji. Uvidíte dva skalní byty a sklepy, které sloužily pro úschovnu brambor, řepy či jako chlévy nebo dílny. Tady se bydlelo ještě v 19. století. Navíc, dostanete výklad od průvodce, který bydlí hned v sousedství tohoto výjimečného „bytového“ komplexu. Lidé to tehdy neměli lehké, nicméně si dokázali nějakým způsobem poradit.

Byty jsou dobově zařízené

V jeskynních bytech nespatříte pouze holé zdi. Byty jsou dobově zařízené. Spatříte nábytek, který se kdysi používal a rovněž repliku hliněných kamen. Časy minulé přiblíží také fotografická expozice. Ze čtyřiceti původních sklepů se zachovalo do dnešních dnů sedmadvacet, což je samo o sobě vysoké číslo. Jeden sklípek má dokonce unikátní klenbu, kterou tvoří opuka.

Skály hrají prim.
Skály hrají prim.

Zderazský domeček, malé místní muzeum

Vesnička Zderaz nabízí k prohlídce rovněž své vlastní malé muzeum zvané Zderazský domeček. Zde uvidíte sbírku nářadí a zařízení používané na vesnici k práci na poli, v domácnosti či u řemesel. Vše doplňuje expozice z historie lyžování. Dokonce má Zderaz dochovanou dobovou kovárnu a sušárnu ovoce. To už přece stojí za malou výpravu. Děti pak uvítají návštěvu sklípku skřítka Zderadáka, který dobrým lidem pomáhá a zlým tropí neplechy.

Malá procházka vesničkou neuškodí

Vesnička Zderaz leží na rozhraní Českomoravské vrchoviny a Východočeské tabule. Spatřit tady můžete kapličku z konce 19. století a několik domů lidové architektury. Obec je na okraji přírodní rezervace Toulovcovy maštale, takže další důvod k výpravě. Nedaleko se pak nachází přírodní památka Pivnice. A klidně na výlet vezměte i svého psího kamaráda. Užije si doslova celá rodina.

Vesnička Zderaz má i takové domky.
Vesnička Zderaz má i takové domky.

Podobné články