Nechte se námi inspirovat k návštěvě kouzelného malého městečka Mutěnice, jenž najdete severozápadně od Hodonína. Mutěnice jsou zaslíbené vínu a vinným sklípkům. Život je zde paradoxem. Přes týden je zde hrobové ticho a klid. O víkendu to zde hýří společenským životem a setkáváním lidí. Zvláště v letních měsících se zde koná i množství společenských a kulturních akcí. K tomuto jihomoravskému ráji mám obzvláště osobní vztah, proto mne prosím omluvte bude-li v textu příliš pozitivních příměrů. Musím ale upozornit, že pokud Mutěnice navštívíte, odnesete si stejné dojmy.

Mutěnice jsou přes pracovní dny tiché a klidné. O víkendu je ale plné života.
Mutěnice jsou přes pracovní dny tiché a klidné. O víkendu je ale plné života.

Středobod vinařské turistiky

Mutěnice nejsou nijak veliké. Tvoří je hlavní zastavěná část města a pak unikátní místní rarita – Búdy. Na severu je pak obklopuje členitý terén s vinicemi. Na východě jsou to Mutěnické rybníky a na jihu pak lesy. V celé obci trvale žije přes 3600 obyvatel. Skutečný počet lidí v obci ale bude silně rezonovat. Mutěnice jsou totiž jedním ze středobodů vinařské turistiky v širokém okolí. Obcí prochází Mutěnická vinařská stezka a protéká Mutěnický potok. Ve městě najdete i moc pěkný kostel sv. Kateřiny, který dala vystavět císařovna Marie Terezie.

Kostel sv. Kateřiny. Pro Mutěnice jej nechala postavit Marie Terezie.
Kostel sv. Kateřiny. Pro Mutěnice jej nechala postavit Marie Terezie.

Víno zde potkáte na každém rohu

Všem, kdo se podívali do Mutěnic, musí vzpomínky asociovat v prvé řadě víno. Zvláště vydáte-li se do již zmíněných Búd – areál, nebo řekněme městská část, více než 500 vinných sklepů na úbočí kopečků pod Zárybnickými vinohrady. Udělejte si tam na chvilku procházku a hned pochopíte. Doslova dům od domu je nějak tématicky vyzdobený hrozny, vinařskou tématikou či folklórními prvky. Ať už je to velikou detailní malbou na štítu domu, či plot ručně vykovaný do bobulek hroznů nebo ručně vyřezávané vrata. Každý dům je vstupem do vinařského ráje.

Mutěnice a jejich Búdy - to je bohatá výzdoba na každém kroku.
Mutěnice a jejich Búdy – to je bohatá výzdoba na každém kroku.

Veškerý život je zde o víně

Když v Mutěnicích strávíte nějakou chvíli, brzy zjistíte, že se tady vše točí okolo vína. Každodenní život, obyčejné setkávání sousedů, slavnosti a události obce a nakonec i turismus. Otevřené dveře do sklípku najdete téměř všude a dveřmi je vidět stůl, u kterého už od rána sedí několik místních a spolu si vychutnávají doušky nápoje bohů. V uličce Rovná, sousedící s uličkami Úzká a Dlouhá, najdete dokonce samoobsluhu na víno. Zdejší lidé jsou tady tak milí a čestní, že se nikdo nemusí bát nekalého skutku. Před další nádherně vyzdobenou bránou najdete stojan se sklenicemi na víno a ledničku s lahvemi vína. Nalijete si kolik chcete, vypijete a do roury čouhající ve vedlejším okně vhodíte peníze. Nádhera viďte?

Mutěnice jsou hlavně o víně. A vinohrady zde najdete i na těchto členitých terénech.
Mutěnice jsou hlavně o víně. A vinohrady zde najdete i na těchto členitých terénech.

Kládový lis i muzeum vína

Uprostřed obce najdete i historický kládový lis. K získávání moštu z hroznů se historicky používaly dva typy lisů – kládový a vřetenový. Starší, kládový lis, byl vynalezen v roce 25 před naším letopočtem v Řecku. A tento vystavený historický lis je z Jaroslavic a pochází z roku 1911. Mimochodem největší kládový lis v naší zemi najdete v zámku v Mikulově. A v souvislosti s historií je kousek od Búd také Muzeum vinařství Mutěnice. Muzeum je nejen vinařské, ale i myslivecké. Dozvíte se zajímavosti o těchto šlechetných řemeslech nebo jaké je pijákovo desatero. Podíváte se do salonku trofejí či do sklípku.

Kládový lis z roku 1911. Ještě větší najdete v Mikulově.
Kládový lis z roku 1911. Ještě větší najdete v Mikulově.

U rozhledny Vyšicko se dnes pořádají svatby

Nedaleko Mutěnic je na kopcích pokrytých vinohrady postavené magické místo. Poměrně mladá rozhledna Vyšicko s trojúhelníkovým půdorysem byla otevřena teprve v roce 2018. Nenechte se zmást výškou rozhledny 9 metrů. Z rozhledny budete mít krásný výhled na široké okolí. Při hezkém počasí uvidíte hřebeny Chřibů nebo Babí lom, který je až za Brnem. Vedle rozhledny je vystavěna také decentní a okouzlující slavobrána s lavičkami, čehož využívají mladé páry k nevšedním svatebním obřadům. V letní sezóně je na opačné straně rozhledny i malá maringotka s posezením. Můžete si zde při výletě udělat i pauzu a něčím se občerstvit.

Mutěnice u této rozhledny pořádají svatební obřady.
Mutěnice u této rozhledny pořádají svatební obřady.

Podobné články