Cyklistika získává stále více na oblibě. Prakticky se dnes již týká všech věkových kategorií a dost často šlápne do pedálů celá rodina. Má to své určité výhody. Kromě sportovní a zdravotní stránky, zde hraje roli i stránka cestovatelská, zážitková a poznávací. Vinařské cyklostezky jsou takovým typickým příkladem. Navíc, díky těmto cyklistickým stezkám můžete poznat celou jižní Moravu. Neváhejte a vydejte se na cesty malebnou krajinou posetou vinohrady.

Projedete se také kolem Bořetic.
Projedete se také kolem Bořetic.

Moravská vinná stezka

Moravská vinná stezka tvoří jakousi páteř všech zdejších cyklistických tras. Nachází se zhruba v oblasti mezi Znojmem a Uherským Hradištěm. Celková délka činí úctyhodných 292 kilometrů soustředěných do sedmi okruhů místních stezek. Na trase je sedmdesát měst a obcí. Má červené značení a provede vás všemi vinařskými podoblastmi. Je jasné, že na každý cyklista zvládne tak dlouhou trasu, proto je lepší, si výpravu rozdělit na několik etap.

Zavítáte na Mikulovsko.
Zavítáte na Mikulovsko.

Mikulovská vinařská stezka

Mikulovská vinařská stezka má 82 kilometrů. Vede podél česko – rakouské hranice. Projedete pod Pálavou, okolím Novomlýnských vodních nádrží a rovněž Lednicko – valtickým areálem. Uvidíte tedy jedny z nejkrásnějších lokalit celého Jihomoravského kraje. Vzhledem k délce se dá stezka absolvovat vcelku. Záleží však pochopitelně na vašem rozhodnutí. Vyplatí se totiž nespěchat a vše si pořádně užít.

Velkopavlovická vinařská stezka

Velkopavlovická vinařská stezka čítá celkově 110 kilometrů. Na svém putování uvidíte například rozhledny u Velkých Pavlovic a Bořetic (Vinařská republika Kraví hora), Dolnomoravský úval, Novomlýnské nádrže či Lednicko – valtický areál. Možná je zde lepší si trasu rozdělit na dva dny a pořádně si užít báječného cyklocestování. Poznání a nádherná krajina vám bude odměnou.

Uvidíte spoustu vinic.
Uvidíte spoustu vinic.

Uherskohradišťská vinařská stezka

Uherskohradišťská vinařská stezka je v délce 75 kilometrů. Projedete se na trase Uherské Hradiště, Kostelany, podél řeky Moravy do Plešovic. Dále pak přes Ostrožskou Novou Ves až na Dolňácko. Uvidíte zase trochu jiný moravský kraj, než který se nabízí v předešlých cyklistických stezkách. Ani zde ovšem nebudete litovat svého času a námahy.

Znojemská vinařská stezka

Znojemská vinařská stezka patří k těm delším, má 165 kilometrů. Poznáte úchvatné území Podyjí, Českomoravskou vrchovinu, údolí řek Dyje, Jilešovky a Jihlavy. Podíváte se k Rajhradu u Brna. Při plánování konkrétní tras jen mějte na paměti, že tato stezka netvoří uzavřený okruh, takže nezbývá, než postupně projet na etapy. Milovníkům cyklistiky by to určitě žádný problém nemělo dělat.

Po cestě je i Uherské Hradiště.
Po cestě je i Uherské Hradiště.

Bzenecká vinařská stezka

Bzenecká vinařská stezka je nejkratší, měří pouhých 26 kilometrů. Neměla by tudíž představovat žádný problém ani pro sváteční cyklisty. Projedete se Kyjovskou pahorkatinou, okolím Bzence, Vracova a Dolnomoravským úvalem. Malý, nicméně zajímavý a krásný cyklistický výlet, který zvládnou rovněž děti.

Víno v hlavní roli

Vinařské cyklostezky nejsou jen o sportu a poznání. Jsou rovněž o chuti, a to o vinné chuti. Jste v kraji vína, kde se vinohrady nejen obdivují, ale kde je třeba zasednout k nějaké té sklence skvělého vína. Sklípků zde najdete nepřeberné množství. Okoštujte například Ryzlink vlašský, Sauvignon, Műller Thurgau, Chardonnay, Svatovavřinecké, Frankovku nebo Veltlínské a Pálavu. Na výběr je toho mnoho. Tak šťastnou cestu, dobrou chuť a příjemné zážitky na vašich cestách.


Podobné články