Česká republika je obecně velmi bohatá na různé hrady, zámky a tvrze. Mnoho cizinců nám toto dědictví předků závidí a je jen málo dalších zemí, které se mohou něčím podobným pochlubit. Snad každý Čech už na nějakém tom šlechtickém sídle byl. Zkuste se tentokrát s námi podívat na hrad Veveří, který každého bezpochyby upoutá na první dobrou. Vězte, že této výpravy nebudete v žádném případě litovat.

Hradní palác.
Hradní palác.

Sídlo moravského markraběte

Znáte hrad Veveří? A víte, kde ho vůbec hledat? Je to snadné, nachází se v Jihomoravském kraji, a to v městské části Brno – Bystrc. Hned vedle sousední Veverské Bítýšky. Hrad je dřívějším sídlem moravského markraběte a ční na skalním ostrohu nad Brněnskou přehradou, tedy Prýglem. Tuto přehradu pak napájí řeka Svratka. Můžete si udělat krásný rodinný výlet a spojit ho s aktivitami nabízejícími se na Prýglu.

Výhled z hradeb do hradního areálu.
Výhled z hradeb do hradního areálu.

Jeden z nejrozsáhlejších hradů

Hrad Veveří je jeden z nejrozsáhlejších hradních areálů nejen na Moravě, nýbrž i v celé České republice. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1213. K nejstarším hradním stavbám zde patří tzv. Břitová věž. Jinak jsou zde vysoké hradby, hradní most uprostřed areálu, purkrabství (dnes sídlo správy hradu), vyhlídková terasa či Prachová věž. Podívat se můžete rovněž na ochoz hradeb, odkud je krásný výhled nejen do okolí, ale i na celý hradní komplex a samozřejmě na Brněnskou přehradu.

Hrad navštívil i Winston Churchill

Přestože je hrad Veveří poprvé zmiňován onoho roku 1213, byl založen již kolem Léta Páně 1059, a to knížetem Konrádem I. Brněnským. V průběhu času se zde majitelé střídali a posledním majitelem byl baron Mořic Arnold de Forest, který v roce 1925 prodal Veveří státu. Od roku 1964 je tento hrad kulturní památkou. Je vcelku zajímavé, že na hrad zavítal (celkem třikrát) rovněž někdejší premiér Velké Británie Winston Churchill. Poprvé se tak stalo v roce 1908 v rámci svatební cesty.

Celý komplex je rozsáhlý.
Celý komplex je rozsáhlý.

Vyberte si svůj prohlídkový okruh

Do venkovních prostor hradního komplexu je vstup volný a můžete se zde procházet jak je vám libo. Kdo chce vidět interiéry hradu Veveří, má na výběr z nabízených prohlídkových okruhů. Ten první vás seznámí s reprezentačními místnostmi paláce a ten druhý se stavebně – historickým vývojem hradu. K vidění je rovněž stálá expozice s názvem Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad.

Kotviště lodí na Brněnské přehradě pod hradem.
Kotviště lodí na Brněnské přehradě pod hradem.

Zavítejte také do Veverské Bítýšky

Veverská Bítýška, která je hned vedle hradu Veveří také stojí za malou procházku. Leží v Boskovické brázdě. Jsou zde přírodní parky Údolí Bílého potoka a Podkomorské lesy. Stéká se zde řeka Svratka s Bílým potokem a za prohlídku stojí farní kostel svatého Jakuba Staršího. Nezapomeňte si vzít na hrad fotoaparát nebo aspoň mobil, příležitostí k fotografování bude dost. Ostatně, sami záhy poznáte.


Podobné články