Nevěříte? Pak nám tedy dovolte toto tvrzení obhájit a sami uvidíte, že si nevymýšlíme. Vydáváme se prohlédnout jedno z nejzajímavějších míst členitého poloostrova Peloponés, který je součástí Řecka. Přímořské město Nauplion (nebo též Nafplio) najdete v srdci Argolského zálivu. Toto město vám nabídne nejen roztomilé středisko plné života, ale i dostatek historie, nabídne i pláže s azurově modrou a teplou vodou ke koupání a nádherné výhledy na kopce poloostrova. Nechte se námi inspirovat pro vaše další putování.

Nádherný výhled na Nauplion a členitý terén poloostrova.
Nádherný výhled na Nauplion a členitý terén poloostrova.

Bývalé hlavní město Řecka

Nauplion je zajisté turistickou destinací, ale je hlavně nejdůležitějším přístavem na východní části poloostrova. Během středověku bylo město postupně kontrolováno – křižácké státy Panství Argu a Nauplia a Athénské vévodství. Následně město získala Benátská republika a nakonec i Osmanská říše. Po osamostatnění Řecka byl Nauplion na pár let i hlavním městem celé země. Rozloha města činí 33,6 km a má kolem 14.000 stálých obyvatel. Do města se dostanete ideálně autem, autobusem nebo i vlakem.

Nauplion má také nádhernou oblázkovou pláž.
Nauplion má také nádhernou oblázkovou pláž.

Město chrání hned tři pevnosti

Díky neustálým hrozbám, kterým muselo město historicky čelit, se nejen zde, ale i po celém Řecku budovaly bašty, které měly pomoct s obranou. Nauplion se pyšní hned třemi pevnostmi: Palamidi, Akronauplia a pevnůstka na ostrůvku Burdzi.

Nejznámější je zajisté Palamidi, které se vypíná na kopci na východní straně, hned u města. Přístup do města z moře je tak schovaný až v zátoce za Palamidi. Nádherně dochovaná bašta je dílem benátských inženýrů z 18. století. Na západní straně vás čeká slavné schodiště vedoucí do města a k oblázkové schované pláži na úpatí kopce. Celkem 913 schodů s výhledem na moře.

Slavné schody z pevnosti Palamidi.
Slavné schody z pevnosti Palamidi.

Akronauplia je nejstarší část města. Ještě ve 13. století tvořila pevnost celou samostatnou vesnici. V minulosti bašta sloužila i jako vězení. Dnes je v místě vybavený hotel s luxusním výhledem, který funguje dodnes.

Vodní hrad Burdzi se nachází uprostřed přístavu Nauplion a je opět dílem Benátčanů. Hlavním úkolem hradu byla ochrana před piráty a nájezdníky od moře. Dnes slouží stavba jako turistická atrakce a občas se zde koná letní hudební festival.

Nauplion se pyšní hned třemi historickými pevnostmi.
Nauplion se pyšní hned třemi historickými pevnostmi.

Poznáte klasické Řecko

V tomto městečku poznáte opravdové klasické Řecko. Věčné sluníčko a občas i horko se snoubí s řeckou architekturou. Pohled na kopec s pevností a na druhé straně pohled na sluncem zalité moře, pobřeží a lodě. Malé a klasické taverny korelují s typickými řeckými pokrmy jako například gyros, souvlaki, musaka nebo řecký salát. A kromě jídla nemůžeme vynechat i nápoje. Kdo by neochutnal řecké víno a nedal si k nim řecké olivy. Klasickým alkoholem je pro Řecko určitě, po hašlerkách chutnající, Ouzo.

Nauplion leží hned za tímto výběžkem v zátoce.
Nauplion leží hned za tímto výběžkem v zátoce.

Podobné články