Občas má člověk chuť navštívit místa, která jsou nejen něčím zajímavá, ale kde je zároveň pohromadě více příležitostí něco zažít. Není se čemu divit, pestrost prostě k cestování patří a cestovatel si více rozšíří úhel poznání. Máme to štěstí, že žijeme v zemi, která něco takového umožňuje, i když se to na první pohled nemusí zdát. Ostatně, posuďte sami třeba v oblasti zvané Česká Kanada.

Území České Kanady je opravdu nádherné.
Území České Kanady je opravdu nádherné.

Máme svou Kanadu

Co si vybavíte pod pojmem Kanada? Patrně vám teď něco nehraje, ale věřte, že nejde o omyl. Kanadu totiž můžete navštívit, a to aniž byste opustili Českou republiku a vydali se až za Velkou louži. Naše země totiž disponuje územím, kterému se říká Česká Kanada a vskutku patří na seznam toho nejlepšího pro cestovatelské plány.

Na pomezí dvou krajů

Českou Kanadu tvoří území na pomezí Jihočeského a Jihomoravského kraje. Název vymyslel jindřichohradecký rodák novinář Arnošt Trpák už ve 30. letech 20. století. Po roce 1948 se oficiálně nepoužíval, ale přežil mezi trampy. Dnešní Česká Kanada leží v prostoru měst Nová Bystřice, Slavonice, Kunžák, Jindřichův Hradec a táhne se podél hranice s Rakouskem. Tady můžete cestovat prakticky jak dlouho chcete a pořád budete mít co objevovat.

Jindřichův Hradec je jedno ze středisek České Kanady.
Jindřichův Hradec je jedno ze středisek České Kanady.

Přírodní park Česká Kanada

V roce 1994 byl zřízen Přírodní park Česká Kanada. Rozkládá se na ploše 250 km čtverečních. V těsném sousedství je pak Přírodní park Homolka – Vojířov (43 km čtverečních) a následuje CHKO Třeboňsko. Nejvyšším vrcholem je Vysoký Kámen (738 m n. m.). Přírodní park Česká Kanada má nádhernou přírodu, bohatou floru a faunu a množství rybníků. Příležitostí k toulání je dost a dost.

Pestrá mozaika zajímavostí

Česká Kanada nabízí neobyčejně pestrou mozaiku zajímavostí. Dominantou kraje je rozsáhlá zřícenina hradu Landštejn, podívat se můžete také na hrad Stráž nad Nežárkou. V lesích u Valtínova najdete úchvatná skaliska a pomník Járy Cimrmana si prohlédnete u obce Kaproun. Turistických a cykloturistických stezek je zde velké množství. Hravě si vyberou i rodiny s malými dětmi. Na mnohá místa můžete vzít i svého psího kamaráda.

Hrad Landštejn je impozantní.
Hrad Landštejn je impozantní.

Graselova stezka, vzpomínka na slavného lupiče

Možná ani nevíte, že v těchto končinách kdysi působil lupič Jan Jiří Grasel (1790 – 1818). Po jeho stopách vás provede Graselova stezka. Cestou shlédnete rovněž Grázlovu sluj (široká 5 metrů, hluboká 3 metry). Zda v ní skutečně Jan Jiří pobýval je na vaší fantazii. Oblast České Kanady pak nabídne i takové skvosty jako skalní útvary viklan Trkal, megalit Kamenný stůl a Ďáblova prdel.

Nevynechejte zdejší města

Českokanadská města jsou rozhodně vždy něčím zajímavá. Byla by škoda je vynechat. Jen namátkou. Dačice mají dva zámky a Muzeum cukru. Jindřichův Hradec je nádherně dochované historické město, má rozlehlý rybník s ostrůvkem, hrad a zámek. Prohlédnout si lze Muzeum fotografie a moderních obrazových medií či Muzeum pohraničního opevnění. Ve Slavonicích jsou zachovalé měšťanské domy a přístupný labyrint podzemních chodeb. Z městské věže budete mít výhledy do dalekého okolí. Nová Bystřice disponuje městským opevněním a úzkorozchodnou tratí vedoucí do Jindřichova Hradce.

Skalní útvar Ďáblova prdel je hodně navštěvované místo.
Skalní útvar Ďáblova prdel je hodně navštěvované místo.

Koupání a vodní sporty

Na pověstném teritoriu České Kanady se nachází rozvodí Labe – Dunaj. Je zde mnoho rybníků, například Komorník, Ratmírovský, Zvůle nebo Pěněnský. Příležitostí ke koupání a provozování různých vodních sportů je tedy opravdu požehnaně. Až tedy budete mít unavené nohy, zastavte se u nějaké té vody a dopřejte si osvěžení těla. Na dovolenou v České Kanadě jen tak nezapomenete.


Podobné články