Na cestách člověk občas narazí na opravdu neobvyklá nebo jen ojedinělá místa, která ovšem umí příjemně překvapit. Někdy to jsou lokality vytvořené přírodou a jindy se zase zasloužil člověk svým umem a důvtipem. Vydejte se tedy do okresu Opava. V každém případě je určitým zážitkem tato místa navštívit a aspoň chvíli zde pobýt. Jedním takovým příkladem je bezesporu Bar u Kopaniny.

Tady jste správně na svých cestách.
Tady jste správně na svých cestách.

Lesní bar uprostřed luk

Bar u Kopaniny, tak zní oficiální název lesního baru, který se nachází uprostřed luk a polí. Najdete ho v Moravskoslezském kraji, a to mezi Hradcem nad Moravicí a nedalekými Bohučovicemi. Tento bar vytvořil Zdeněk Baran se svými kamarády a slouží všem příchozím od počátku jara roku 2021. Svým zařízením připomíná Bar u Kopaniny tak trochu vyhlášený Lesní bar v okolí Lipové – lázně v okrese Jeseník. Tak vzhůru do baru.

Útulné prostředí baru.
Útulné prostředí baru.

Důvěra a slušnost zde hrají velkou roli

Co tedy vlastně můžete od Baru u Kopaniny čekat a proč se sem vůbec vydat? Tento lesní bar je plně vybaven pro odpočinek a příjemné chvíle. Najdete tady množství laviček k příjemnému posezení, ohniště a připravené dřevo, houpačky pro děti a občerstvení. Můžete si vzít pivo (i nealkoholické), nealko nápoje, sušenky či tyčinky (podle momentální nabídky) a rovněž je zde skříňka s knihami. Podle daného ceníku (je umístěn viditelně na stromě) pak sami vhodíte patřičný obnos do kasičky. Nikdo vás nebude kontrolovat, vše je založeno na důvěře a slušnosti. Jak dlouho tady pobudete je jen na vás.

O občerstvení není nouze.
O občerstvení není nouze.

Výhledy jako někde v kině

Bar u Kopaniny je sice uprostřed luk a polí, ale samotné místo je zalesněné, takže vytváří velmi příjemné prostředí. Navíc, jsou odtud krásné výhledy. Vrch Kopanina je ve výšce 413 m n. m. Pohodlně si můžete dát něco k pití, sednout si na lavičku (u laviček jsou i stoly) a kochat se výhledem na část Hradce nad Moravicí, na zdejší vyhlášený zámek (natáčela se zde i pohádka Princezna a půl království nebo jeden z dílů kriminálního seriálu Labyrint) a lesní vrcholky a údolí blízkého okolí. Taková příjemná chvilka vás doslova pohladí po duši a nebude vám vadit, že už třeba mírně prší.

Krásný výhled na zámek v Hradci nad Moravicí.
Krásný výhled na zámek v Hradci nad Moravicí.

Cesta k lesnímu baru značená není

Lesní bar sice najdete na portálu Mapy.cz, ale cesta k němu na místě nijak značená není. Nenechte se touto skutečností odradit, i tak můžete na místo dorazit a udělat si příjemný výlet s kamarády či celou rodinou. Pěšky či autem se z centra Hradce nad Moravicí přesuňte k místnímu hřbitovu (je zde parkoviště). Odtud pokračují všichni již výhradně po svých (pokud nejedete na kole), a to okolo garáží směrem vzhůru (vpravo). Jdete po polní pěšině až k odbočce prudce vpravo. Tady se dáte nahoru a dojdete až k baru. Může se vám zdát, že cesta trvá dlouho, ale vydržte. Od hřbitova je to k baru zhruba 1 km. Výhodou je, že sebou můžete vzít klidně svého psího miláčka. O dalších cestách vhodných pro člověka a psa se dovíte např. na webu Tuláčci.


Podobné články