O tom, že na šumavském Boubíně je prales, ví snad každý. Konec konců, všichni se to učí už na základní škole. Je to však jediná možnost jak se seznámit s pralesem na území České republiky? Rozhodně ne, a to je dobře. Šancí je v dnešní době víc, což je prospěšné jak pro přírodu samotnou, tak pro každého cestovatele, který touží po nespoutané divočině.

Na pomezí Čech a Moravy

Jistá příležitost se nabízí na pomezí Čech a Moravy, konkrétně tedy na Vysočině. Pralesovitý charakter má zdejší oblast zvaná Žákova hora. Slyšíte to poprvé? Nevadí, aspoň si více užijete chvíle poznání a seznámíte s něčím novým. Až budete plánovat další svou cestu, zaměřte se právě na Kraj Vysočina a projděte se pralesem.

Prales Žákova hora.
Prales Žákova hora.

Národní přírodní rezervace Žákova hora

Celá oblast se jmenuje Národní přírodní rezervace Žákova hora s nejvyšším vrcholem Žákova hora (810 m n. m.). Jde o moravskou část Žďárských vrchů, a to konkrétně na Devítiskalské vrchovině. Vše je součástí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Právě zde je onen zmíněný prales, který je částečně přístupný veřejnosti a vy si můžete udělat hezký výlet divočinou.


Prales je na dosah ruky od civilizace

Není les jako les. To platí mnohem více když se jedná o prales. Příroda si zde skutečně dělá co chce a rozvíjí se bez velkých zásahů člověka. Prales na Žákově hoře je navíc téměř na dosah ruky od nejbližší civilizace. Najdete ho na katastru obce Cikháj v okrese Žďár nad Sázavou. Odtud je to doslova za humny. A procházka bude stát za veškerou námahu a vložený čas.

Žďárské vrchy jsou krásné.
Žďárské vrchy jsou krásné.

Naučná stezka Žákova hora

Je pochopitelné, že prales má vyšší stupeň ochrany. Také proto byla vytvořena vhodná varianta pro návštěvníky. Naučná stezka Žákova hora vás provede zdejší oblastí. Jedná se o trasu dlouhou 2,6 km lehkého charakteru. Můžete tedy vzít i děti. Na deseti informačních tabulích se postupně seznámíte s místní florou a faunou, houbami, vodními toky, zde žijícími ptáky, historií či lesním hospodářstvím.

Stezka tvoří krásný okruh

Naučná stezka Žákova hora vede okolo Národní přírodní rezervace Žákova hora a provede vás jednou z přírodně nejcennějších lokalit. Výchozím bodem je lesní parkoviště u silnice mezi obcemi Cikháj a Kocanda. Můžete sem dojet buď vlastním vozem nebo přijít pěšky z Cikháje. Sami si vyberete, co je pro vás lepší. A jen tak mimochodem, správcem pralesa je hrabě Constantin Norbert Kinský, majitel zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Cikháj je zajímavá vesnička.
Cikháj je zajímavá vesnička.

Cikháj, vskutku malá vesnička

Pochopitelně, že když budete v obci Cikháj, tak si ji můžete prohlédnout. Byla by věčná škoda ji jen tak minout. Jde o malou vesničku, kde žije něco málo přes stovku stálých obyvatel. První písemná zmínka pochází z roku 1662. Protéká zde Stržský potok, přítok řeky Sázavy. Za pozornost stojí boží muka z 18. století, zvonička z 19. století a památník Partyzánského hnutí. Největší chloubou ovšem je objekt bývalého vodního mlýna z roku 1848.

Zdržet se můžete i déle

Vzhledem k tomu, že Žákova hora je na pomezí Žďárských vrchů a navíc, Žďár nad Sázavou taky není daleko, nemusíte zůstat jen u krátkého výletu. Oblast je přímo stvořená pro aktivní dovolenou a vždy budete objevovat nové a nové zajímavosti. Využijte všeho, co vám Kraj Vysočina nabízí a poznejte dosud nepoznané. Šťastnou cestu.


Podobné články