O prázdninách a volných víkendech je spousta času na různé výlety. Jistě sami víte kolikrát se rozhodujete kam se vlastně vypravíte a pokud máte děti, co je nejvíc zaujme a pobaví. Jedním z vděčných cílů jsou zoologické zahrady. V České republice jich je poměrně hodně a určitě se vždy najde nějaká, kde jste ještě nebyli. Tentokrát se proto společně podívejme do Zoo Olomouc na Svatém kopečku, kde na vás čeká opravdu nevšední zážitek.

Zdejší vlci jsou prostě nádherní.
Zdejší vlci jsou prostě nádherní.

Začátky v padesátých letech

Olomoucká zoologická zahrada byla slavnostně otevřena 3. června 1956. Tehdy zde měli srnce, jeleny, lišky, dikobraza, mývala, několik druhů ptáků a údajně i černého kozla. Jednalo se jen o 12 druhů s celkovým počtem 86 kusů. O dva roky později přibyly opice, kočkovité šelmy a koně. Dnes jich zde najdete přes tři stovky druhů, což je dohromady víc než tisíc kusů zvířat. Navíc, tady můžete zažít pravé vlčí safari, což žádná jiná zoo v ČR nenabízí.

Vlci uvítají každého návštěvníka

Vlčí safari tvoří uzavřený výběh, kterým projíždí vyhlídkový vláček. Žije zde celkem osm vlků Hudsonových, jejichž domovem ve volné přírodě je oblast Hudsonova zálivu. Zbylá část smečky zůstala v původním výběhu. Safari má rozlohu 1,5 ha. Z vláčku vlky uvidíte velice krásně, a to dokonce zblízka. Vlci jsou zvědaví a přijdou až téměř k vláčku. Není se čeho obávat, smečka je na návštěvníky zvyklá. Projížďka trvá zhruba 30 minut.

Uvidíte i krále zvířat.
Uvidíte i krále zvířat.

Zoo má chovatelské úspěchy

Olomoucká zoo má své chovatelské úspěchy. Zmínit se můžeme například o rozmnožení antilop adaxů, koz šrouborohých, kozorožců kavkazských, sibiřských i alpských. Úspěšně byla odchovaná mláďata žirafy Rothschildovy. V roce 1999 se tady narodila žirafí dvojčata, což je světová rarita. Daří se i s odchovem mláďat tygrů sibiřských a sumaterských, jaguárů, levhartů, lvů, rysů, hyen či mývalů. Stádo přímorožců afrických je největší ve střední Evropě.

Blízká setkání se zvířaty

O tom, že se olomoučtí profesionálové snaží návštěvníkům prohlídku co nejvíce zpestřit, není pochyb. Posuďte sami. Pavilon žiraf je postaven tak, že návštěvník stojí za skleněnou stěnou, a to ve výši hlav žiraf. Může si tato zajímavá zvířata prohlédnout z trochu jiného úhlu, než je normálně možné. Obří voliéra (výška 16 metrů, průměr třicet metrů) zase dovoluje ptákům volně létat a uměle zhotovená pískovcová skála jim nahrazuje přirozené prostředí. Za zmínku jistě stojí tropický pavilon pro jihoamerickou faunu. Žijí zde savci a ptáci Jižní Ameriky. Jmenovat můžeme třeba mravenečníka velkého a stromového, lenochody, pásovce, opice, papoušky, tropické žabky.

Přes tento most se dostanete do výběhu makaků.
Přes tento most se dostanete do výběhu makaků.

Opice a rejnoci skoro na dosah ruky

V opičím výběhu najdete makaky červenolící, původem z Japonska. Tato část zoo je vůbec atraktivní. Vede tady visutá lávka, 10 metrů nad údolíčkem, kde je právě onen výběh opic. Trochu přimhouřit oči musíte v pavilonu netopýrů, protože interiér je osvětlen tak, aby kamufloval noční oblohu. Bydlí zde kaloni zlatí (původem z ostrova Rodrigues) a lelkouni soví (Austrálie). Opravdovým magnetem je však žraločí akvárium. Obří akvárium (nádrž dlouhá devět metrů, široká tři a půl metru a hluboká jeden a půl metru) pojme neuvěřitelných čtyřicet dva tisíc litrů vody. V poklidu si tu plavou dva žraloci černoploutví a jeden žralok bělocípý. Společnost jim dělá ještě asi šedesát tropických útesových ryb.

Vzhůru na vyhlídkovou věž

Když už si budete chtít od zvířat trochu odpočinout, můžete se vydat třeba na vyhlídkovou věž, která tvoří dominantu celé zoo. Vysoká je 32 metrů a z plošiny je při dobrém počasí vidět až na nejvyšší horu Jeseníku Praděd. Děti pak jistě ocení lanové centrum i tzv. dotykovou zoo. Pochopitelně, že v areálu nechybí stánky s občerstvením.

Pozorovat lemury je velmi zajímavé.
Pozorovat lemury je velmi zajímavé.

Otevřeno každý den

Zoologická zahrada má otevřeno každý den. Návštěvníci si sem mohou vzít i své psí miláčky, ale jen na vodítku. Do vlčího safari však pejsci nesmí. Od hlavního nádraží v Olomouci sem jezdí autobus číslo 11. Autem pak musíte jet směrem na Šternberk. Hned u zoo je hlídané parkoviště. Ročně tuto zahradu navštíví okolo tří až čtyř set tisíc návštěvníků.

Svatý kopeček nevynechejte

Prohlídku zoologické zahrady můžete spojit i s prohlídkou poutního místa na Svatém kopečku. Najdete zde monumentální kostel s dvěma věžemi z roku 1690. Díky bočním křídlům je šířka stavby neuvěřitelných devadesát sedm metrů. Na ni navazuje zimní kaple a tzv. Svaté schody, zadní část tvoří nádvoří s křížovou cestou a kaple Panny Marie. Areál je doplněn o poutní dům ze 17. století, barokní statek, špitál svatého Norberta a několik kramářských bud.

Kostel na Svatém Kopečku stojí za návštěvu.
Kostel na Svatém Kopečku stojí za návštěvu.

Podobné články