Už jste někdy byli ve Švýcarsku? Ať už jste na tuto otázku odpověděli ano či ne, měli byste číst dále. Dnes vás totiž zavedu do pomyslného středu této pravděpodobně nejdražší, nejbohatší a možná i nejkrásnější země Evropy. Město Luzern najdete na spojnici mezi městy Bern a Vaduz (hlavní město Lichtenštejnska). Luzern je také hlavní město stejnojmenného kantonu (u nás bychom řekli kraje). Nachází se v nadmořské výšce 436 m a leží na severozápadním cípu Luzernského jezera. Málokteré město se může pochlubit pobřežím jako někde u Středozemního moře. Historií a architekturou jako nejstarší části Prahy. A majestátnými horami v okolí jako v „hlavním městě Alp“ – Innsbrucku. Každý si v tomto turistickém hattricku najde to své.

Mořské pobřeží ve vnitrozemí

Luzern není žádná přehnaně obydlená aglomerace. Se svými přibližně 82 000 obyvateli si bohatě vystačí. Když ještě připočítáme turistickou atraktivitu města, pořád můžeme říct, že se jedná o jedno z menších měst, kde musí být radost žít. Středem města protéká řeka Reuss (4. největší vodní tok Švýcarska), která vytéká z Luzernského jezera. A to je právě místo odkud můžete začít poznávat znaky břehů Středozemního moře. Přístaviště pro malé plachetnice i menší trajekty. Pláže lemované kolonádami stromů a parky, kam se chodí místní koupat i opalovat. Létající rackové, kteří vám i zapózují. A to vše zalité sluníčkem. Inu zřejmě k moři nemusíte jezdit daleko …

Kryté dřevěné mosty spojují Staré Město s Novým

Jak jsem psal výše, Luzern rozděluje řeka Reuss. Symbolicky tak vodní tok rozděluje Staré a Nové město. Spojnicí mezi těmito částmi je světoznámý nejstarší zastřešený dřevěný most v Evropě – Kapellbrücke (Kapličkový most). Tato švýcarská kulturní památka byla postavena v roce 1333 a je symbolem Luzernu. Takové turistické lákadlo samozřejmě neunikne pozornosti turistů. A je pravdou, že kdo navštíví Luzern, měl by most navštívit. Most je postaven nezvykle diagonálně přes Reuss a měří asi 200 metrů. Když procházíte mostem, tak si průběžně ve stříškách můžete prohlédnout obrazy z doby protireformace. Představitelé města tím tak propagovali loajalitu ke katolické církvi. Bohužel most (a část města) postihl v roce 1993 požár. Most se tak musel opravit a restaurovat.

Museggmauer – středověké opevnění města

Dalším zajímavým historickým místem je Museggmauer. Tato středověká památka Luzernu byla postavena ve 13. století jako městské opevnění. Původní vnitřní a vnější prstenec jistily město před nepřátelskými útoky. Museggmauer je 870 metrů dlouhá zeď s dochovanými věžemi i budovami, čímž je nejdelší dochovanou městskou zdí ve Švýcarsku. Věží na zdi se dochovalo devět, každá má své vlastní pojmenování a účel. Já vám nabídnu věž Zytturum – hodinová věž. Již ve vchodu uvidíte za sklem dominantní a hlavně funkční hodinový stroj se všemi detaily. Jen konec kyvadla je velký jako vaše hlava a celé kyvadlo je zavěšeno napříč dvěma patry věže. Když se podíváte do vyšších pater, můžete si prohlédnout ještě několik velmi důmyslných hodinových strojů – samozřejmě všechny funkční. Tady si užijí všichni technicky ladění. A pro hodináře to musí být doslova rajská zahrada.

Švýcarská garda položila život ve své službě

Turista v Luzernu musí navštívit Kapellbrücke. Jistě, ovšem Luzern má ještě jedno místo, které musíte vidět – monument lva položený kousek severně od centra. Monument lva je skulptura zasazená do skály nad jezírkem a zobrazuje umírajícího lva na štítech s francouzskými liliemi. Socha byla navržena Bertelem Thorvaldsenem a v roce 1820 – 1821 vytvořena Lukasem Ahornem. Socha umírajícího lva oslavuje hrdiny švýcarské gardy. Na konci 18. století hlídali příslušníci švýcarské gardy francouzského krále Ludvíka XVI. V roce 1792 v době revoluce se ocitl král s gardou v obklíčení. Skupina švýcarské gardy bránila krále do posledního muže, a tak bylo 760 vojáků zabito při velkém masakru. Jejich oddanost splnit přísahu vyjadřuje právě umírající lev. Každý rok tento monument přichází obdivovat 1,4 milionu návštěvníků.


Podobné články