Máte ponětí kde byste hledali Moravské Toskánsko? Jak už sám název napovídá, tak samozřejmě na Moravě, a to v Jihomoravském kraji. Označení Moravské Toskánsko zahrnuje malebnou krajinu, kterou si velmi oblíbili zvláště fotografové. Jezdí sem nejen naši fotografové, ale také i ti zahraniční. Podobné scenérie se hned tak někde nevyskytují. Minimálně v České republice určitě ne.

Hraje to zde všemi barvami. Foto: Jiří Kolbaba
Hraje to zde všemi barvami. Foto: Jiří Kolbaba

Připomíná skutečné Toskánsko

Moravské Toskánsko se zmíněné krajině říká proto, poněvadž svým vzhledem připomíná Toskánsko v Itálii. Velmi nápadné jsou terénní vlny. Oblast leží na západ a jihozápadě od Kyjova a je součástí Kyjovské pahorkatiny. Velmi oblíbená jsou zdejší místa jako kaple svaté Barbory u Strážovic či pásy polí u Šardic. Na celkové současné podobě krajiny se podepsala dřívější důlní činnost. Moravské Toskánsko je barevně zajímavé v každém ročním období. Časopis Condé Nast Traveller zařadil území v roce 2016 mezi padesát nejkrásnějších míst světa.

Nádherně kopcovitá krajina. Foto: Jiří Kolbaba
Nádherně kopcovitá krajina. Foto: Jiří Kolbaba

Ráj pro všechny fotografy

S fotografiemi zobrazujícími lokality Moravského Toskánska se můžete setkat prakticky všude. Zvláště pak o ně není nouze na sociálních sítích, kde se o své záběry autoři rádi podělí. Nejlepší snímky pořídíte z vrchu nad obcí Svatobořice – Mistřín a u obce Šardice. Nezáleží čím fotíte, je důležité, že máte fotografování rádi. Tady si užijete s foťákem v ruce (či s mobilem) opravdu měrou vrchovatou. A pokud svůj pobyt spojíte například s cyklistickými výlety, užije si celá rodina. Vydat se můžete do místo jako jsou Mutěnické búdy, Šidleny, Hovorany, Dubňany nebo Šardice.

Prostě neobyčejné pohledy. Foto: Jiří Kolbaba
Prostě neobyčejné pohledy. Foto: Jiří Kolbaba

Prohlédněte si samotný Kyjov

Pochopitelně by byla škoda vynechat nepsané centrum Moravského Toskánska, a to vinařské město Kyjov. Kyjov leží v okrese Hodonín a první písemná zmínka pochází z roku 1126. Protéká zde řeka Kyjovka. Přímo ve městě je k dispozici Vlastivědné muzeum (sídlí v místním zámečku), renesanční radnice s věží, barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Pravidelně se v Kyjově koná folklórní akce Slovácký rok. Z města pak vedou do okolí tři cyklostezky a ani o pěší turistické stezky není nouze. Jako stvořená pro rodinné výlety je Naučná stezka Po hranici (3,6 km). A klidně se vydejte na putování se svým psím společníkem.

Vyberte si tu správnou chvíli pro fotografování. Foto: Jiří Kolbaba
Vyberte si tu správnou chvíli pro fotografování. Foto: Jiří Kolbaba

Podobné články