Víno si lidé oblíbili již v dávných dobách a nejinak je tomu dnes. Zvláště pak v tradičních vinařských oblastech, což je u nás především na jihu Moravy. Kdo by neznal vyhlášená jihomoravská vína, která jsou přímo balzámem pro chuťové pohárky. To nejlepší víno si pak každoročně můžete užít v rámci Pálavského vinobraní, tedy největší události sezony v Mikulově.

Mikulovsko je velmi přitažlivý kraj.
Mikulovsko je velmi přitažlivý kraj.

Dlouholetá tradice

Pálavské vinobraní má dlouholetou tradici a koná se vždy druhý zářijový víkend. Letošní ročník vinařské slavnosti propukne ve dnech 10. až 12. září. Místem konání je Mikulov, tedy centrum Mikulovské vinařské podoblasti. S koncem letních prázdnin nemusí být konec zajímavým cestovatelským zážitkům, Pálavské vinobraní vás o tom nepochybně přesvědčí.

Oslava vína krále Václava IV.

První ročník Pálavského vinobraní se konal v roce 1947. Kromě oslavy tradice vína a celého vinařství zdejšího kraje, připomíná rovněž zajímavou historickou událost. Málokdo patrně ví, že v roce 1403 mikulovská ozbrojená jednotka osvobodila z vídeňského vězení českého krále Václava IV. Na tento fakt se zde nezapomíná a promítá se i do programu Pálavského vinobraní. Ostatně, přijeďte a uvidíte sami.

Vinice kam se jen podíváte.
Vinice kam se jen podíváte.

Víno kam se podíváš

Pálavské vinobraní se koná sice 10. až 12. září, ale už ve čtvrtek 9. září se můžete těšit na zpívání u vína burčáku. V dalších dnech se pak program nese především v degustacích vín, a to na několika místech v Mikulově. Hlavně pak na náměstí a v okolí zámku. Navštívit můžete gurmánskou zónu, vinařské městečko či rodinnou soutěž Po stopách vinaře. Kolik toho vypijete a jaké víno si odvezete domů, je jen na vás.

Přijede král s družinou

Je jasné, že když slavnosti připomínají také osvobození krále, tak zde nemůže dotyčný monarcha chybět. V pátek 10. září proto do Mikulova přijede král Václav IV. se svou družinou. Pochopitelně, že po celou dobu Pálavského vinobraní nechybí mnoho dalších kulturních akcí. Koncerty, kejklíři, šermíři, divadelní vystoupení.

Nádherná Pálava.
Nádherná Pálava.

Národní soutěž vín

Víno se během Pálavského vinobraní nejen pije, ochutnává a prodává. Velkou roli hraje prestižní Národní soutěž vín Mikulovského vinařské podoblasti, a to v hlavním sále zdejšího zámku. Chybět nemůže ani oblíbená soutěž o nejlepší burčák. Místní vinaři se budou chtít pochlubit tím nejlepším ze své produkce a svým způsobem vzdát i hold vínu a vinné révě ze zdejších vinic.

Pálava je nádherná a Mikulov rovněž

Pálava je obecně nádherný kraj, takže si můžete udělat i výlet po okolí. Nejlépe je tedy celou návštěvu skloubit s několikadenním pobytem. Rovněž Mikulov je hezké historické město a byl snad hřích si ho řádně neprozkoumat, když už zde budete. Začátkem září je ještě nádherně, tak že pěší turistika či cykloturistika jsou zcela na místě.

Sklenička vína nikdy nezaškodí.
Sklenička vína nikdy nezaškodí.

Podobné články