Máte rádi divokou a nespoutanou přírodu? Chcete vidět divočinu na vlastní oči a vše si doslova osahat? Nic není nemožné, i u nás v České republice se najdou místa, která tohle všechno mohou nabídnout. Jednou z takových lokalit je Jesenická Niagara. Možná vám tento název nic neříká, ovšem tím více se můžete těšit na cestu do malebných Jeseníků.

Stylově upravená stezka je součástí celého vandru.
Stylově upravená stezka je součástí celého vandru.

Vysoký vodopád čili Jesenická Niagara

Přírodní rezervace Vysoký vodopád, čili Jesenická Niagara, je skutečným skvostem Hrubého Jeseníku. Trasa není nijak dlouhá, ale je plná přírodních krás, nespoutané divočiny pralesovitého charakteru a rovněž fantazie. Po návštěvě tohoto místa budete mít možná trochu unavené tělo, ale vaše mysl si dokonale odpočine. Jak se lidově říká, pročistíte si hlavu. A klidně sebou vezměte psího kamaráda.

Nejvyšší vodopád celých Jeseníků

Vysoký vodopád, jak zní oficiální název, leží na toku Studeného potoka (přítoku říčky Bělá). Překonává výšku z 1018 na 990 metrů nad mořem. Jeho celková délka je 28 metrů. Vysoký vodopád je nejvyšší v Jeseníkách a patří také k nejvyšším vodopádům v celé České republice. Do roku 1880 měl výšku dokonce 45 metrů, ale po sesuvu půdy do místa dopadu vodopádu při povodni, se délka zredukovala na současný stav.

Všude je divoká příroda.
Všude je divoká příroda.

V blízkosti známých turistických lokalit

Přírodní rezervace Vysoký vodopád se nachází v těsné blízkosti dvou velmi známých a hojně navštěvovaných turistických lokalit. Od chaty Švýcárna je to pouhé tři kilometry, a to po modré turistické značce a z obce Bělá pod Pradědem je vzdálenost v obdobné délce. I zde se jde po modré značce. Ze Švýcárny půjdete pořád dolů, z Bělé pod Pradědem zase musíte stoupat. Je na vás, kterou variantu si zvolíte.

Skály, voda, mech, chodníčky

Rozloha Přírodní rezervace Vysoký vodopád je 142 hektarů. Směrem od rozcestí pod Švýcárnou sem vede soustava dřevěných chodníků a schodů. Přístup je tedy velmi pohodlný, bezpečný a neztrácí nic na zajímavosti. Po této soustavě mohou jít hravě i děti. Lokalita je plná skalních útvarů, mechového porostu a různých menších vodních toků. Na samotnou Jesenickou Niagaru, tedy onen Vysoký vodopád, je nádherný výhled ze spodní části.

Vysoký vodopád je nádherný.
Vysoký vodopád je nádherný.

Voda vás bude provázet až na konec rezervace

Jestliže půjdete od Švýcárny do Bělé pod Pradědem, bude vás voda provázet po celou dobu vašeho pobytu v rezervaci. Uvidíte množství horských kaskád, malých vodopádů, vodních hrnců. Fotograficky se jedná o velmi vděčné území. Prakticky na každém kroku je co obdivovat. Samozřejmě nesmíme zapomenout na všudypřítomné horské smrčiny a bučiny, které se zde vyskytují.

Projděte si rovněž Bělou pod Pradědem

Samotná Bělá pod Pradědem je také zajímavá. Obec se táhne 14 kilometrů údolím řeky Bělá až po Videlské sedlo. Nedaleko je zmíněná Švýcárna a rovněž oblíbené středisko Červenohorské sedlo. Bělá pod Pradědem sousedí s městem Jeseník a obcemi Lipová – lázně a Ostružná. Nedaleko je Vrbno pod Pradědem. Při dobré viditelnosti je z mnoha okolních míst vidět vysílač na nejvyšší hoře Jeseníků Pradědu (1492 m n. m.).

Spodní část Jesenické Niagary.
Spodní část Jesenické Niagary.

Promyslete si, kdy se na Jesenickou Niagaru vypravíte

Vysoký vodopád a vůbec celá rezervace je vskutku nádherným přírodním divem. Rozmyslete si však, kdy se sem chcete vypravit. Vzhledem k množství vody je jasné, že s příchodem jara, kdy taje sníh, může být v některých úsecích problém projít suchou nohou. Léto, podzim i zima jsou bez problémů. Sbalte si tedy svůj batoh, obujte toulavé boty a vypravte se objevit Jesenickou Niagaru.

My ho tedy neviděli. Třeba budete mít štěstí.
My ho tedy neviděli. Třeba budete mít štěstí.

Podobné články