Spisovatel Jaroslav Hašek nechal dobrého vojáka Josefa Švejka putovat po různých končinách. Než však tento dobrosrdečný chlapík dorazil až na frontu I. světové války, musel, chtě nechtě, poznat i kus české krajiny. Mimo jiné se prošel i obcí jménem Putim, a to nejen prošel. Na chvíli se i zdržel. Pojďme se tedy společně do oné Putimi podívat také. Rozhodně je na co se těšit.

Pověstný putimský most nepřehlédnete
Pověstný putimský most nepřehlédnete

Malebná vesnička Putim

Vskutku malebnou vesničkou Putim najdete v Jihočeském kraji. Leží pouhých 6 kilometrů od Písku na břehu řeky Blanice. Obec má i svůj Podkostelný rybník. První písemná zmínka o Putimi pochází z roku 1205. Najdete zde gotický kostel svatého Vavřince ze 13. století, gotickou faru a hřbitov s kostnicí z roku 1741. Za zmínku určitě stojí dva mosty přes Blanici. Jeden je kamenný – klasicistní a druhý železný – technická památka. Právě po onom kamenném mostě si to štrádoval Švejk ve filmu Poslušně hlásím. Vaší pozornosti zcela jistě neujde stylová náves a budovy bývalého mlýna a pivovaru. Obdivovat můžete rovněž stavení ve stylu selského baroka.

Filmová četnická stanice v obci Putim.
Filmová četnická stanice v obci Putim.

Švejk je všudypřítomný

Švejk zanechal v Putimi dodnes nesmazatelnou stopu. Je tomu sice už pěkná řádka let, co se zde natáčel film Poslušně hlásím, ale místní lidé na to nikdy nezapomenou. Sami se dnes můžete projít po již zmíněném mostě, kde šel i filmový Švejk. Rovněž se můžete zastavit u budovy filmové četnické stanice. Je zde i pamětní deska. Pamatujete si na scény, kdy na stanici spolu hovořili Švejk (Rudolf Hrušínský) a strážmistr (Jaroslav Marvan)? Klidně si pusťte svou fantazii na špacír. V Putimi najdete také sochu Švejka v životní velikosti, což svádí k tomu, aby se s tímto věčným vojákem návštěvníci vyfotografovali.

Švejk zde prostě nemůže chybět
Švejk zde prostě nemůže chybět

Putim má i dalšího hrdinu – Jana Cimburu

Znáte román Jindřicha Šimona Baara Jan Cimbura? Román byl rovněž zfilmován. Děj se odehrává právě v Putimi. Na místním hřbitově je hrob Jana Cimbury, prohlédnout si můžete statek Jana Cimbury (nechybí pamětní tabule) a dokonce tady mají Hospodu U Cimbury. Kromě této také Hospodu U splavu a Penzion Putim. Zde všude se dobře občerstvíte a naberete nových sil.

Nezapomeňte také fotografovat. Putim nabídne k focení pořád něco.
Nezapomeňte také fotografovat. Putim nabídne k focení pořád něco.

Naše zvířátka Putim

Ještě nespěchejte nikam pryč. Byla byste sami proti sobě. Přestože jste všechno viděli, tak jedna zajímavost stále čeká na vaši návštěvu. O co jde? Naše zvířátka Putim, tak zde říkají malé rodinné zoologické zahradě. Určitě se sem podívejte. Zvláště, pokud máte sebou děti, budou nadšené. Tato minizoo chová taková zvířata jako je sovice sněžní, sova pálená, surikaty, slepičky, pštros Emu, kozy, ovce, kachny, klokani. Spatříte i prasátko. Navíc, je v areálu pro děti retro hřiště.

Sovice sněžní je jedním z mnoha obyvatel zdejší minizoo
Sovice sněžní je jedním z mnoha obyvatel zdejší minizoo

Vzpomínky si odvezete domů

Vidíte sami, že návštěva Putimi opravdu má něco do sebe. Nuda zde v žádném případě nehrozí. Spíše naopak. Zážitků je hodně a vzpomínky si nepochybně sebou odvezete domů. Dost možná, se sem zase někdy rádi vrátíte, a to nejen kvůli Švejkovi. Putim je celkově opravdu krásná jihočeská vesnička, která okouzlí už jen tím, že se po ní v klidu projdete. Zdejší lidé jsou milí a setkáte se s vřelým přijetím. Takže plán je jasný. Jede se do Putimi.

Putim je prostě malebná ves
Putim je prostě malebná ves
Navštívit můžete i hrob Jana Cimbury
Navštívit můžete i hrob Jana Cimbury

Podobné články