Máte někdy pocit, že je toho na vás moc, že se potřebujete nějak odreagovat a přijít na jiné myšlenky? Čas od času něco takového více či méně postihne každého. Není se zač stydět. Člověk má právo být unaven. Jedním z prověřených „léků“ na takový stav je cestování, a to nejlépe někde v lůně krásné přírody. Česká republika podobnými místy oplývá měrou vrchovatou a je tedy z čeho vybírat. Třeba Obora Jabkenice.

Pročistíte si hlavu

Obora Jabkenice, říká vám to něco? Možná ano, ale možná vůbec ne. V každém případě se jedná o kout země, který rozhodně stojí za to navštívit. Navíc, můžete vzít s klidem i děti, a to i ty, které se ještě vozí v kočárku. Zkrátka, ideální rodinný výlet. Ve zdejší přírodě si dokonale pročistíte hlavu a získáte energii na dlouho dopředu.

Obora Jabkenice chová stádo daňka evropského
Obora Jabkenice chová stádo daňka evropského

Jedna z nejstarších obor u nás

Jabkenická obora leží ve Středočeském kraji, a to na rozhraní okresů Mladá Boleslav a Nymburk. Najdete ji zhruba jeden kilometr od malé obce Jabkenice. Tato obora patří k vůbec k nejstarším v českých zemích. Založena byla již v roce 1750, ke zrušení došlo roku 1943 a k obnovení během roku 1963. Jabkenická obora se v současnosti rozkládá na ploše 566 hektarů. Obora je součástí Přírodního parku Jabkenicko.

Původně se zde chovala cizokrajná zvěř

O vznik Jabkenické obory se zasloužil významný knížecí rod Fürstenberků. Původním záměrem byl chov divoké a cizokrajné zvěře. Vedle jelenovité zvěře tak v oboře svého času žili rovněž bizoni, klokani či pštrosi nebo pelikáni. Tato doba je již nenávratně pryč. Dnes zde má svůj domov stádo daňků evropských a jejich počet se pohybuje okolo 200 kusů. Vidět daňky ve volné přírodě je úžasným zážitkem.

O rybníky zde není nouze
O rybníky zde není nouze

Na procházce oborou

Jak už jste nejspíš poznali, je Jabkenická obora veřejnosti přístupná. Kromě daňků zde uvidíte nádhernou přírodu tvořenou lesním porostem a rovněž řadou rybníků. Rybníky nesou jména Křinecký, Vidlák, Hradecký, Štičí, Mlýnský. Na tyto hlavní rybníky pak navazuje několik menších. Oborou protéká také Jabkenický potok. Pro návštěvníky je připravena značená vycházková trasa s názvem Smetanova procházka (3 km). Po cestě je řada laviček, altánek i studánka Františka. Do obory se nesmí se psy a vjíždět na kole či na koni.

Krásná lesní zákoutí obory
Krásná lesní zákoutí obory

Kraj Bedřicha Smetany

Málokdo ví, že zdejší kraj je spojen se skladatelem Bedřichem Smetanou. Nedaleko Jabkenické obory můžete navštívit barokní budovu bývalé myslivny, ve které v letech 1875 až 1884 Bedřich Smetana žil. Dnes je v myslivně Památník Bedřicha Smetany. Z úcty ke skladateli se pak, již zmíněná, vycházková trasa v oboře jmenuje Smetanova procházka.

Jabkenice, malá, ale malebná vesnička

Jabkenice jsou sice malou, ale malebnou vesničkou. Leží 20 kilometrů od Mladé Boleslavi. Žije zde okolo 400 stálých obyvatel. První písemná zmínka pochází z roku 1352. Prohlédnout si zde můžete velmi zajímavou dřevěnou zvonici z 15. století nebo gotický kostel Narození Panny Marie. Na menší výpravu se lze vydat na návrší Hrádek, kde jsou dochované zbytky někdejšího hradiště.


Podobné články