Cestovatelské cíle mohou být velmi rozličné. Záleží na konkrétním člověku a taky náladě. Někomu stačí příjemné koupání a jiný raději vidí něco zajímavého a neobvyklého. Pokud tedy chcete spatřit vskutku něco zajímavého a navíc kus krásné přírody, vydejte se na Šumavu, a to konkrétně na Prachaticko. Nachází se zde obora praturů a ještě si uděláte příjemný výlet.

Malá obec cílem cesty

Obec Křišťanov u Prachatic v Jihočeském kraji patrně nebudete pro mnohé turisty moc známá, ale právě proto cestujeme, abychom poznali něco nového. Právě v Křišťanově se totiž nachází ona zmíněná obora praturů a z Prachatic je sem coby kamenem dohodil. Tak neváhejte a naplánujte si poučné vandrování těmito místy naší vlasti.

Obora praturů chová i zubra evropského.
Obora praturů chová i zubra evropského.

Začněte krásnou procházkou místní krajinou

Křišťanov leží v Jihočeském kraji na Šumavě, a to na severu Želnavské hornatiny. V okolí najdete vrchy Skalina (958 m n. m.) a Skelný (947 m n. m.). Vedou zde dvě turistické trasy. Zelená vás provede od vsi Koryto přes Libinské sedlo, Větrný vrch (1 051 m n. m.) do Volar. Žlutá zase z Makova přes vrch Chlum (1 191 m n. m.) do vísky Ktiš. Obě varianty jsou nádherné a vhodné pro celou rodinu.

Obora vás uchvátí svým kouzlem divoké přírody

Zmíněnou oboru najdete kousek od malé vesničky Křišťanov. Chov zde probíhá od roku 2008 a stará se o něj GW Farma. V oboře má svůj domov pratur evropský, zubr evropský, bizon americký. Vedle těchto nádherných zvířecích gigantů žijí také jeleni, laně. Zdejší zvířata jsou na lidi zvyklá a vy je můžete v klidu pozorovat z dřevěné rozhledny, která byla pro tento účel u obory postavena. Nechybí ani informační tabule. Je jasné, že fotografové tady mohou zažít skutečné tvůrčí žně.

Křišťanov a obora praturů je cíl vaší cesty.
Křišťanov a obora praturů je cíl vaší cesty.

Zubr zde kdysi měl svůj domov

Chov výše zmíněných zvířat svým způsobem napravuje to, co člověk sám dříve zničil. Zubr evropský kdysi měl svůj domov i na tomto území. Poslední volně žijící zubr byl zabit již koncem 17. století. Dnes se zase vrací zpět. A nejen on. V oboře ho provází americký příbuzný bizon. Pratur evropský je pak jistým příbuzným kravských plemen. Jde rovněž o mohutné zvíře (může mít až 2 metry) s výraznými rohy.

V Křišťanově se chvíli zdržte a prohlédněte si vesničky

Samotný Křišťanov leží v nadmořské výšce 925 metrů, prostě typická horská víska. První písemná zmínka je z roku 1694. Dnes má obec svůj největší rozkvět za sebou. Hodně se vylidnila po II. světové válce, kdy místo muselo opustit německé obyvatelstvo. Dnes zde žije okolo 135 lidí. Za pozornost stojí barokní kostel Jména Ježíš z 18. století. Navštívit pak můžete Přírodní rezervaci Pod Farským lesem a Přírodní památku Vyšný – Křišťanov.

Prohlédněte si také Prachatice.
Prohlédněte si také Prachatice.

Vše můžete zakončit v historických Prachaticích

Když už se budete nacházet kousíček od Prachatic, byl by hřích se zde aspoň na chvíli nezastavit. Město leží jen 35 km západně od Českých Budějovic, a to v Šumavském podhůří na Živném potoce. Zdejší historické centrum je městskou památkovou rezervací a jako takové stojí za procházku. Dochovaly se zde městské hradby, což ještě více umocňuje atmosféru. Vedle historických objektů pak je zajímavá návštěva Muzea krajky či kostela svatého Jakuba.


Podobné články