Pěší turistika se vždy těšila značné oblibě, a to v různých podobách. Někomu stačí pár kilometrů lehkou cestičkou, jinému zase náročnější horské treky a pak jsou mezi námi i takoví, kteří dávají přednost dálkovým trasám. Pokud patříte mezi tu posledně jmenovanou skupinu nebo si prostě chcete vyzkoušet něco nového, vydejte se na Velehrad. A snadné to opravdu nebude. Cyrilometodějská stezka vás vítá.

Cyrilometodějská stezka vás dovede až na Velehrad.
Cyrilometodějská stezka vás dovede až na Velehrad.

Pěší trasa nejen pro poutníky

Na všechny takové nadšence a poutníky totiž čeká Cyrilometodějská stezka. Dálková pěší trasa, která je zároveň náročná, krásná, inspirující a nezapomenutelná. Oficiálně je otevřena teprve od května 2020, takže zatím ji absolvovalo málo lidí. Máte tak šanci se zařadit mezi ně. Počítejte však, že jeden den nebude stačit. Můžete vzít i svého psího kamaráda. Pokud to tedy zvládne.

Stezka pojí Polsko s Českou republikou

Cyrilometodějská stezka spojuje Polsko a Českou republiku. Oficiálně začíná ve Wisle (Slezské vojvodství, okres Těšín) a pokračuje přes Jablunkov (Moravskoslezský kraj, okres Frýdek-Místek) až na Velehrad (Zlínský kraj, okres Uherské Hradiště). Prvotní záměr vybudování stezky byl sice inspirován tradičním náboženským putováním, ale cesta je určena naprosto každému, kdo se na takový výkon cítí.

Na české straně se už projdete i Jablunkovem.
Na české straně se už projdete i Jablunkovem.

Obujte si dobré boty

Celá trasa Cyrilometodějské stezky měří něco málo přes 200 kilometrů. Obujte si tedy dobré a pohodlné boty. Je jasné, že pokud chcete absolvovat celý úsek, tak si musíte vyhradit několik dní. Tohle za jeden den prostě zvládnout nelze. Je velmi vhodné si stezku rozdělit na několik dílčích etap nebo si projít pouze vybranou etapu. To už je na vašem uvážení. Děti tentokrát nechte doma, cesta je místy dost náročná.

Čekají na vás převážně hory

Beskydy, Hostýnské vrchy, Chřiby. Stezka vede převážně horským terénem, a to z větší části po lesních a polních cestách. Celkové stoupání činí 5112 metrů a klesání 5341 metrů. Pokud vyjdete z Jablunkova, pokračujete přes Slavíč – Bílý kříž – Sulov – Pustevny – Radhošť – Rožnov pod Radhoštěm – Bystřičku – Svatý Hostýn – Zlín – Napajedla až na moravský Velehrad. Tomu už se říká pořádná štreka.

Cyrilometodějská stezka má na trase také Svatý Hostýn.
Cyrilometodějská stezka má na trase také Svatý Hostýn.

Stezka je výborně značena

Na Cyrilometodějské stezce nemůžete zabloudit. Klub českých turistů se postaral o vyznačení trasy a na rozcestnících uvidíte samolepky s logem stezky. Ostatně, Česká republika má obecně jeden z nejlépe propracovaných systémů turistického značení na světě. A pokud jste navíc ještě vybavení mapou, tak se není čeho obávat. Jen by neměla chybět aspoň nějaká ta fyzická kondice.

Putujme bez hranic

Zážitky budou k nezaplacení

Cyrilometodějská stezka je vskutku originální, jedinečná a pozoruhodná. Má svůj význam pro poutníky a rovněž pro pěší turisty, kteří rádi chodí po svých. Při tomto cestování budete mít nepochybně množství různých zážitků, které jinde, než na cestě nejsou. Začít lze jak v Jablunkově, tak v polské Wisle a ještě více si tak můžete rozšířit své cestovatelské obzory. Jak Cyrilometodějskou stezku pojmete je jen na vás. Jisté je, že se všichni sejdeme nakonec na Velehradě.

Zastavte se na chvíli v malebném Rožnově pod Radhoštěm.
Zastavte se na chvíli v malebném Rožnově pod Radhoštěm.

Podobné články