Téměř o každé zemi na světě existují průvodci detailně popisující nejzajímavější místa dané destinace. Ovšem pro nás tuláky jsou atraktivní sebemenší zapomenutá místa, o kterých se nikdo nikde ani nezmíní. A to je ten důvod proč vám chceme ukázat zapomenutý hrad Soutěska v jihovýchodním Slovinsku, jenž si pro sebe pomalu zabírá příroda. Že jste o něm nikdy neslyšeli? To vůbec nevadí! My totiž také ne. Nebo alespoň, když jsme prstem projížděli po mapě a čirou náhodou jsme našli toto místo, řekli jsme si, že se tam podíváme. Protože objevovat neznámá místa je jednou z krás cestování. Protože když to místo nikdo nezná, budete mít to místo pravděpodobně jen pro sebe. A protože zapomenutá místa v sobě mají skrytou krásu a velmi pravděpodobně i příběh, který je občas zajímavější než nejslavnější romány.

Hrad Soutěska si pomalu bere příroda pro sebe
Hrad Soutěska si pomalu bere příroda pro sebe

Opuštěný hrad je dnes zeleným královstvím

Hrad Soutěska najdete ve stejnojmenné vesničce ležící 20 minut jízdy autem od Nového města západním směrem. Hrad není nijak veliký a ani udržovaný. Nenajdete tady žádné vstupné a ani občerstvení. Mohli bychom říci, že hrad Soutěska je zřícenina. Ale charakter tohoto místa vůbec neubírá atraktivitě. Zřícenina je kompletně porostlá zelení. Zákony přírody fungují. Cokoliv člověkem vytvořeného a ponechaného svému osudu si příroda dřív nebo později vezme pro sebe. Vláda na hradě Soutěska je tak plně v rukou přírody. Zelené království se skládá ze čtyř zdí obdélníkového půdorysu a dvou věží. Do hradu soutěska vede brána, kterou se dostanete na nádvoří. Do jedné věže se lze dostat přímo ze dvora. Druhá je uzavřena, protože stojí nad sklepením a dřevěná podlaha je ztrouchnivělá. Tak tady velmi opatrně.

Hrad Soutěska a jedna z jeho zarostlých zdí
Hrad Soutěska a jedna z jeho zarostlých zdí

Malý hrad nahrazen velkým, oba zůstaly opuštěné

Panství Soutěska zařadil Johan Weikhard von Valvasor, jeden z nejslavnějších slovinských historiků 17. století, mezi nejkrásnější stavby v Carniole, což bylo historické území současného Slovinska. Hrad Soutěska nahradil původní menší hrad ze 16. století, který zůstal opuštěn. Paradoxně i ten nový potkal stejný osud. Původní půdorys měl kromě obdélníkového jádra i čtyři křídla. K hradu patřily i čtyři věže. Hrad, jako to už u hradů bývá, několikrát změnil majitele. Od rodiny Gallenbergů, přes rodinu Auerspergů až po německý knížecí rod Lichtenbergů. Posledními vlastníky byli rytíři z hradu Žužumberk. Za druhé světové války byla Soutěska vypálen partyzány a po válce jej využívali místní jako zdroj kamene. Pozůstatky nakonec v rámci možností zachránila památková péče.

Hrad Soutěska schovává spoustu zapomenutých částí hradu.
Hrad Soutěska schovává spoustu zapomenutých částí hradu.

Ďáblova věž se nachází nedaleko

Součástí hradu Soutěska je také Hudičev Turn, neboli také Ďáblova věž. Jak hrad, tak věž, byly původně postaveny v renesančním slohu. Ovšem hrad, věž a i park okolo věže byly časem předělány ve stylu barokním. Věž samotná má dvě podloží, kterými se vinou točité schody. Uvnitř je věž bohatě vyzdobená nástěnnými malbami. Za zmínku stojí malba, scéna z klasické antické mytologie, kde Zeus unáší Ganyméda. Park u Ďáblovy věže je ve tvaru čtyřlístku a lemuje jej kamenná zeď a tři axiálně umístěné vstupní portály. Park dříve sloužil také jako ovocný sad a nakonec zůstal, stejně jako hrad Soutěska, po druhé světové válce opuštěný. Dnes je Hudičev Turn využíván k různým kulturním akcím či svatbám. Je to také oblíbené místo k fotografování.

Hrad Soutěska má poblíž i Ďáblovu věž s parkem.
Hrad Soutěska má poblíž i Ďáblovu věž s parkem.
Ďáblova věž je fotogenická.
Ďáblova věž je fotogenická.

Podobné články