V České republice snad nebude nikdo, kdo by neznal orloj, a to jak ten v Praze, tak ten v Olomouci. Rádi se na ně díváme, fotografujeme je, obdivujeme a jsme určitě i tak trochu pyšní na um jejich stvořitelů. Nemusíte však pouze do těchto uvedených měst, abyste si prohlédli orloj. Jsou i jiná místa, byť ne tak moc známá. Jen na Valašsku máte hned dvě příležitosti a ty rozhodně stojí za to. Neváhejte a ve vhodný čas si udělejte prima výpravu.

Orloj v Zašové.
Orloj v Zašové.

Oba orloje ve stejném kraji

Od podzimu 2022 má oblast Valašska dva nové orloje. Oba se nacházejí ve Zlínském kraji, takže teoreticky můžete stihnout navštívit během pobytu obě místa. Záleží na vašem čase a jak cestujete. Jeden orloj najdete v Zašové a druhý v Držkové. Zároveň uvidíte i nádhernou okolní krajinu Beskyd, což už samo o sobě má vždy nezapomenutelnou atmosféru. Tak sbalte věci, vezměte děti a třeba i pejska a hurá na Zlínsko.

Pohled na Zašovou.
Pohled na Zašovou.

Orloj v Zašové

Pohádkový orloj v Zašové, okres Vsetín, je návštěvníkům k dispozici od září roku 2022. Říká se mu také Zašovský orloj. Jde o dřevěný pohádkový orloj, který postavil zdejší občan Miroslav Španer. Není bez zajímavosti, že jde o 14. venkovní orloj v České republice (docela slušný výběr). Na orloji si můžete přečíst nápis: Kdo mohl, ten pomohl. Kdo nepomohl, ten fandil. Kdo nepomohl ani nefandil, toho zdraví poslední panáček. Zašovou protéká řeka Rožnovská Bečva a leží u hřebene Veřovických vrchů. Projít si můžete Naučnou stezku Po veselé.

Kromě orloje uvidíte v Držkové i kolibu.
Kromě orloje uvidíte v Držkové i kolibu.

Orloj v Držkové

Valašský orloj v Držkové, okres Zlín, je návštěvníkům k dispozici od října roku 2022. Tento orloj postavil místní občan Pavel Čihař. Valašský orloj tak doplnil areál lidových staveb Pavla Čihaře, kde najdete například dvě sušírny ovoce, památkově chráněnou dřevěnici či dřevěnou zvonici s kapličkou. Samotný orloj má vyřezávané obrazy pohanských bohů a pohyblivé panorama s tradičními řemesly. Držková je v oblasti zvané Moravské Valašsko, teče zde říčka Dřevnice a v sousedství leží Hostýnské vrchy.

Zvonice v Držkové.
Zvonice v Držkové.

Zážitky jsou jisté

Jak vidíte, oba orloje jsou něčím zajímavé a lákavé. Je vcelku jedno, který navštívíte (nejlépe však oba), protože příjemný zážitek je zaručen. Samozřejmě, že díla se od sebe něčím liší, ale o to více jsou přitažlivější. Nezapomeňte fotoaparát nebo aspoň mobil, ať máte hezkou památku. Nejbližší okolí Zašové i Držkové rovněž skýtá možnosti pro poznávání a vandrování, takže se klidně zdržte i déle.


Podobné články