Čas od času potřebuje odpočinek každý. A právě za odpočinkem a zdravím dnes zamíříme. Mnozí sem zamíří zvláště za ozdravnými pobyty a rekonvalescencí. Někteří jen za návštěvou krásného městečka. Ve Zlínském kraji, kousek od Uherského Hradiště, je lázeňské město Luhačovice, jenž bezesporu kraluje svým charakterem celé Moravě. Nechte se inspirovat k návštěvě či pobytu ve čtvrté největší lázeňské destinaci v Česku a určitě si odvezete nejen odpočinek, zážitky a lepší zdraví, ale také i vyhlášené minerálky a lázeňské oplatky.

Jedna z nejrušnějších ulic v Luhačovicích. Odneste si suvenýr či lázeňské oplatky.
Jedna z nejrušnějších ulic v Luhačovicích. Odneste si suvenýr či lázeňské oplatky.

Město ikonických secesních staveb

Luhačovice jsou nejvíce známé svými lázněmi. Hlavní areál lázní byl vyhlášen v roce 1990 městskou památkovou zónou. Lázeňské náměstí a jeho okolí nabídne mnoho secesních staveb architekta Dušana Jurkoviče. Mezi nejznámější lázeňské budovy patří Jurkovičův dům, dům Bedřicha Smetany, dům Jestřabí či dům Inhalatorium. Lázním přísluší také vily Emausy, Pracner, Světlana či Ludmila. Ikonou náměstí je pak Lázeňská kolonáda jenž je i kulturní památkou. Kolonáda byla dokončena v roce 1950 a dnes zahrnuje halu Vincentka a také Malou a Velkou kolonádu.

Luhačovice jsou místem, kde regeneruje tělo i duše.
Luhačovice jsou místem, kde regeneruje tělo i duše.

Město léčivých pramenů

V Luhačovicích vyvěrá 6 přírodních pramenů, které mají blahodárné léčivé účinky. V minerálkách je obsažený dobře vstřebatelný hořčík a vápník. Nejznámější minerálkou je Vincentka, kterou najdete v té nejčerstvější podobě ve stejnojmenné hale za kolonádou. Hned vedle Vincentky byl také pramen Amandka jenž zanikl v důsledku hloubkových vrtů v okolí. Ochutnat ale můžete prameny v blízkosti: Ottovka, Aloiska, Nový Jubilejní či Pramen Dr. Šťastného. Prameny Luhačovic oslavuje festival Otevírání pramenů, jenž ve třech dnech symbolicky začíná lázeňskou sezónu.

Luhačovice jsou pověstné léčivými minerálkami.
Luhačovice jsou pověstné léčivými minerálkami.

Město, kde byla velká japonská zahrada

Od Lázeňského náměstí si udělejte i procházku k původně lázeňskému domu Jestřabí, jenž je také Jurkovičovou stavbou a samozřejmě i kulturní památkou. V roce 2000 byla budova zrekonstruována a dnes je v něm hotel Garni Jestřabí. Hned u domu Jestřabí byla rozlehlá japonská zahrada, kde bylo umístěno hned několik dřevěných kopií japonských staveb. Japonská oáza klidu se ale nedochovala a dnes zde spatříte alespoň ukázku japonské zahrady s nezvykle tvarovanými rybníčky, můstkem a se sochou panny.

Luhačovice jsou plné Jurkovičových staveb. Jednou z nich je i Garni Jestřabí.
Luhačovice jsou plné Jurkovičových staveb. Jednou z nich je i Garni Jestřabí.

Město s rekreací u přehrady

Za další zábavou se můžete projít proti proudu potoka Šťávnice k vodní nádrži Luhačovice. Vodní plocha slouží převážně k vodohospodářským a rekreačním účelům. Malá přehrada se sypanou hrází byla poprvé napuštěna v roce 1930. V blízkém okolí to přirozeně žije hlavně v teplejších měsících. U přehrady najdete pláž a půjčovnu lodiček a šlapadel. Přehrada je také zaslíbená, v těchto místech oblíbenému, rybolovu. Ostatně vyrazte si na čerstvou rybu do Rybářské chaty. U přehrady je také koupaliště a autokemp. Poblíž je i golfové hřiště či dětské lanové centrum.

Luhačovice mají stejnojmennou přehradu pro rekreační a vodohospodářské účely.
Luhačovice mají stejnojmennou přehradu pro rekreační a vodohospodářské účely.

Podobné články