Jsou místa věru tajemná, se zvláštními silami, která mají nevysvětlitelný genius loci. Lidé sem přicházejí pro svou víru, ze zvědavosti, s prosbami či pokorou nebo prostě najít sami sebe. Na cestách můžete na podobné místo narazit i vy. Jedno takové je v jižních Čechách a říká se mu Boží kameny (někdy také Boží kámen). Pokud budete pobývat zde na jihu, klidně si sem udělejte malý výlet a nezáleží na tom čemu věříte a čemu ne.

Boží kameny.
Boží kameny.

Směrem na Strakonice

Kdo chce navštívit Boží kameny, musí cestovat do okresu Strakonice. Kousek odtud se nachází uvedené tajemné místo. Konkrétně tedy, mezi obcemi Kraselov a Tažovice. Boží kameny leží v nadmořské výšce 621 metrů a jedná se o skalisko tvořené žulovými bloky. Klidně celou akci pojměte jako rodinný výlet či s partou kamarádů a vzít můžete rovněž svého psího přítele. Tak hurá na to.

Mystika i romantika

Boží kameny jsou vlastně takovou přírodní svatyní. Traduje se, že odtud vyvěrá bohatá zvláštní energie pro člověka. Lidé prý cítí, že na ně něco nevysvětlitelného působí. Snoubí se zde jistá dávka mystiky, romantiky, víry a duchovního spojení. Především balvan ve tvaru lodi má mít léčivé účinky. Zda tomu věříte bude jen na vašem posouzení. Stejně tak, zda na sobě pocítíte ono tajemné působení životodárné energie. Minimálně však, občas neškodí popustit uzdu fantazii.

Vesnička Kraselov.
Vesnička Kraselov.

Pěšky či na kole

K Božím kamenům se dostanete buď pěší procházkou nebo lze jet třeba na kole. Z Tažovic sem vede naučná stezka. Jinak je příchod ze silnice mezi Kraselovem a Tažovicemi, a to po polní cestě směrem k samotě zvané Dřeviny. V Tažovicích či Kraselově se jistojistě doptáte, kdybyste byli na nějakých pochybách. A pěknou procházkou uděláte něco pro své zdraví a poznáte zdejší okolí.

Projděte si Kraselov

Vesnička Kraselov leží pouhých 8 kilometrů od Strakonic, a to v Šumavském podhůří. Rozkládá se na horním toku Smiradického potoka, který je přítokem řeky Volyňky. První písemná zpráva o obci pochází z roku 1352. Prohlédnout si zde můžete kostel svatého Vavřince, poutní kostel svaté Anny či gotickou tvrz. Za menší zdržení tady nic nedáte, tak toho klidně využijte.

Vesnička Tažovice.
Vesnička Tažovice.

Tažovice jsou malé, ale příjemné

Druhá již zmíněná vesnička Tažovice je sice malá, ale příjemná. Oficiálně jsou Tažovice část obce Volenice (vzdálenost mezi nimi je 2,5 kilometru). První písemná zmínka je z roku 1360. Protéká zde Novosedelský potok, nad kterým se tyčí kamenný most se sochou Jana Nepomuckého z roku 1771. Projít si lze zámecký park a aspoň zvenčí spatřit místní zámek. Jak vidíte, výprava k Božím kamenům může mít ráz pestrého výletu.


Podobné články