Břidlice odjakživa sloužila lidem v různých aspektech. Je pevná, dá se opracovávat, dlouho vydrží atd. Není tedy žádný div, že lidé břidlici získávali z přírodních zdrojů po celé generace. Dnes už jsou tyto doby pryč, ale vy se můžete seznámit s tím, jak se taková břidlice kutala. Takovým příkladem je Raabova štola v Zálužné na Opavsku. Udělejte si bezva výlet do nádherného kraje obklopeného lesy.

Stylový směrovník k Raabově štole.
Stylový směrovník k Raabově štole.

V údolí potoka Horník

Raabova štola leží v Moravskoslezském kraji, a to za obcí Zálužné v údolí potoka Horník. Cesta tedy povede do okresu Opava. Jde o bývalou břidlicovou štolu a již na první pohled je jasné, proč zde kdysi těžba začala. V celém okolí Zálužné je dodnes mnoho míst s břidlicí, takže si hravě i nějaký ten pěkný kousek jako suvenýr najdete. Na návštěvu Raabovy štoly klidně vezměte i děti, bude to pro hezký zážitek.

Krátká a smutná historie

Těžbu břidlice zahájil svého času Johann Raab a z původních sedmi štol je v současnosti přístupná jedna. Spravuje ji Občanský spolek Zálužné. Samotná těžba probíhala v letech 1873 až 1888. Bohužel, i za tak krátkou dobu zde zahynulo šest horníků. Tyto tragédie měly svůj vliv na uzavření štol a rovněž se podepsal fakt, že těžit břidlici se přestávalo vyplácet. Do Raabovy štoly může veřejnost od roku 2018.

Kaplička s břidlicovou střechou v Zálužné.
Kaplička s břidlicovou střechou v Zálužné.

Do štoly s průvodcem

Do útrob Raabovy štoly se dostanete s průvodcem, který vás zasvětí do tajů těžby a práce někdejších horníků. Taky vám vysvětlí, na co všechno se břidlice používala (krytina, brousky, dlažby, stoly apod.). Projdete zhruba stometrovou chodbou až do velké podzemní komory, kde se břidlice lámala. Zavítat sem lze od jara do podzimu. Během zimy tady přebývají netopýři. A jen tak pro zajímavost. Břidlice ze Zálužné je i na střeše Národního divadla v Praze, Parlamentu v Budapešti nebo katedrále svatého Štěpána ve Vídni.

Projděte si celé zdejší okolí

Jakmile ukončíte prohlídku Raabovy štoly, nikam ještě nespěchejte. Celé okolí stojí za poznání. Vede tudy naučná stezka Dědictví břidlice, a to krásným údolím řeky Moravice kolem zaniklých břidlicových dolů. Délka je pouhých 5 kilometrů. Samotná vesnička Zálužné je vcelku malebná. Slouží především jako rekreační oblast a oficiálně se jedná o část města Vítkova (vzdálenost od sebe 5,5 kilometru). V obci si můžete prohlédnout kapli s břidlicovou střechou z roku 1843. A několik kilometrů odtud se pak nachází Kružberská přehrada.

Břidlice je v okolních lesích stále dost.
Břidlice je v okolních lesích stále dost.

Podobné články