Máte rádi různé technické památky? Jste zvědaví jak fungovaly (případně stále fungují) a k čemu je naši předkové vytvořili? Pokud odpovíte ano, tak se není čemu divit. V každé době se našli lidé s bystrým úsudkem a manuálním fortelem, aby pak vzniklo něco, co jim mělo usnadnit těžkou práci. Jedním takovým příkladem je Želnavský smyk, který dodnes leží uprostřed přírody a svého času bylo kolem něj hodně rušno.

V okolí je krásná příroda.
V okolí je krásná příroda.

Odbočka plavebního kanálu

Cílem cesty tentokrát bude místo zvané Klápa u Nové Pece na Prachaticku v Jihočeském kraji. Právě tady se nachází zmíněný Želnavský smyk. A co to vlastně je? Želnavský smyk tvořil tzv. odbočku Schwarzenberského plavebního kanálu, která propojovala tento kanál s vlakovým překladištěm v Želnavě na Šumavě. V době vzniku tak tato vychytávka v mnohém usnadnila dopravu dřeva na místo určení. Knížecí rod Schwarzenberků a jeho lidé dobře věděli, proč podobnou věc budují.

Pozoruhodná doba provozu

Želnavský smyk (užívá se i výraz Hefenkriegský smyk) je dnes takovou technickou památku uprostřed šumavského horského přírodního ráje. Jeho délka činí 3,8 km, výstavba byla dokončena v roce 1887 a v provozu byl až do roku 1961. Svému účelu tedy Želnavský smyk sloužil neuvěřitelných a pozoruhodných 74 let. Dnes je tento kanál po rekonstrukci a vy si ho můžete prohlédnout v celé jeho kráse. Udělejte si neobvyklý výlet do šumavských hvozdů.

Můžete jít celkem pohodlně hned vedle vodního toku.
Můžete jít celkem pohodlně hned vedle vodního toku.

Ukázky plavení dřeva

Zmíněnou rekonstrukci plavební odbočky Želnavský smyk provedly společnými silami Lesy ČR, Vojenské lesy a statky a rakouská turistická agentura Tourismusverband Böhmerwald. Dnes se již dávno dříví neplaví, nicméně čas od času je možné na Želnavském smyku vidět ukázky plavení dřeva (podobně jako na hlavním Schwarzenberském plavebním kanále). Jen pro zajímavost, plavené dřevo má rychlost až 60 km za hodinu.

Projděte si rovněž Novou Pec

Obec Nová Pec se rozkládá na obou březích řeky Vltavy, a to u vodní nádrže Lipno. Nedaleko jsou hranice s Rakouskem a Německem. V okolí najdete hřeben Trojmezenské hornatiny a vrcholy jako Plechý (1378 m n. m.), Trojmezná (1362 m n. m.) či Třístoliřník (1333 m n. m.). Zavítat můžete na Plešné jezero nebo k přírodním památkám Jezerní luh, Trojmezná hora, Vltavský luh. Místem vede nejstarší jihočeská naučná stezka Medvědí stezka. A ještě něco. Nacházíte se na území Národního parku Šumava.

Muzeum Schwarzenberského plavebního kanálu.
Muzeum Schwarzenberského plavebního kanálu.

Podobné články