Dost často se stává, že vás na cestách něco hodně překvapí. Není nic výjimečného ani na tom, že už jste toho viděli a zažili hodně a přesto přijde něco, co vám takříkajíc vyrazí dech. Řekli byste, že vás může uchvátit takový hřbitov? Vždyť jsou skoro všechny stejné. A vidíte, i zde lze zažít neopakovatelnou atmosféru. Kapličkový hřbitov v Albrechticích nad Vltavou je toho zářným příkladem. Ostatně, nejlepší je vlastní prožitek a tudíž si naplánujte cestu do jižních Čech.

Všechny kapličky jsou uměleckým dílem.

Unikátní kapličky nemají obdoby

Kapličkový hřbitov je součástí obce Albrechtice nad Vltavou v Jihočeském kraji. Tuto malebnou vesničku najdete v okrese Písek. Jak už z výše uvedeného vyplývá, nás zajímá především zdejší hřbitov. Kapličkový hřbitov tvoří s přilehlým kostelem svatého Petra a Pavla z 12. století celistvý areál. Je mimořádný výzdobou unikátními kapličkami s lidovými malbami a veršovanými náhrobními nápisy. Kapličky jsou po celém hřbitově a jejich úroveň je na patřičné umělecké výši.

Zaujme rovněž samotný kostel.

Díky, pane faráři

První kapličky se začaly stavět roku 1841, a to z iniciativy zdejšího faráře Víta Cíze. Osvícený duchovní působil v Albrechticích nad Vltavou v letech 1819 až 1854. V té době byly postaveny skoro všechny kapličky. Přesněji, během prvních čtyř let vzniklo šedesát kapliček a pátým rokem byl dokončen celý hřbitov. Dnes zde najdete celkem 85 kapliček. Každá je unikátním originálem, má tvar liché půlkruhové arkády nesené dvěma sloupy. Nikam nespěchejte a vše si pořádně prohlédněte.

Malby jsou propracovány do všech detailů.

Nezapomeňte také na kostelem

Za pozornost rozhodně stojí také již zmíněný stánek Páně. Kostel svatého Petra a Pavla byl postaven ve 12. století. Je mimořádně zajímavý svou interiérovou malířskou výzdobou. Stěny kostela jsou pokryty kompozicí Posledního soudu. Kapličkový hřbitov rovněž disponuje výrazným památníkem věnovaném všem albrechtickým kněžím, kteří zde sloužili. Každý se nějak zapsal do života obce a lidé si toho váží.

Něco podobného jinde neuvidíte.
Kapličkový hřbitov je v naší zemi vskutku unikátní.
Kapličkový hřbitov je v naší zemi vskutku unikátní.

Putujte obcí i okolím

Návštěva Kapličkového hřbitova samozřejmě není na celý den. Budete mít čas i na další cestovatelské aktivity. Albrechtice nad Vltavou leží mezi Píseckými horami a Vltavou. Vesničkou vedou čtyři cyklistické stezky (tři do Píseckých hor a jedna k Vltavě). Vydat se můžete pěšky na rozhlednu Vysoký Kamýk (pouhé 4 km od Albrechtic) a možnosti koupání najdete jak u Vltavy, tak u rybníku Nový.

O mohylníku vám dá nejvíc zpráv informační tabule.
O mohylníku vám dá nejvíc zpráv informační tabule.

Výborným cílem výpravy je mohylník u hájovny Kopanina. Ptáte se, co že to vlastně je? Mohylník vám nabídne prohlídku mohyl, které využívali lidé mohylových kultur ve střední době bronzové k pohřbívání. Mohyly jsou vysoké zhruba jeden metr a mají průměr deset metrů. Místo je volně přístupné a vy se seznámíte s další důkazem pestré historie předků, kteří kdysi žili na místním území.


Podobné články