Patrně každého kluka (někdy i děvče) fascinuje vojenská výzbroj a zvláště pak tanky, obrněná vozidla a další podobné vybavení armád. Nic naplat, má to něco do sebe. Mnohdy tohle všechno obdivujeme i v dospělosti. Muzeum obrněné techniky Smržovka vás v jistém slova smyslu přenese do světa vojenských vozidel, a nejen jich. Můžete se pokochat pohledem na různorodé speciály, a to z několika zemí. Své návštěvy určitě nebudete litovat.

Smržovka je v krásném kraji.
Smržovka je v krásném kraji.

Největší soukromé tankové muzeum

Působištěm Muzea obrněné techniky je Liberecký kraj. Najdete je v obci Smržovka v okrese Jablonec nad Nisou. Pro veřejnost je zde o d roku 1999. Jedná se o největší soukromé tankové muzeum ve střední Evropě. Každý návštěvník může vidět přes čtyřicet kusů exponátů, většina pochází z druhé světové války. Určitě se je na co těšit.

Exponáty z několika zemí

Zdejší obrněná technika je především z československé, americké a britské produkce. Najdete však i exponáty z Německa, Francie, Švédska, Nizozemska či Itálie. Vše je v zastřešených halách. K vidění jsou především tanky, ale rovněž i polopásová a kolová vozidla nebo děla. Muzeum obrněné techniky pořádá také ukázky jízdy a rekonstrukce bojových operací. Každý se má na co těšit.

Tankem se můžete projet i vy.
Tankem se můžete projet i vy.

Tankem se můžete projet i vy

Kdo touží po větším zážitku, než který přináší samotná prohlídka muzea, tak má rovněž šanci. Po dohodě jsou možné soukromé jízdy tankem na tankodromu. Každý odvážlivec si takto prožije svůj adrenalinový zážitek. Muzeum obrněné techniky navíc pořádá tu a tam tématicky zaměřené akce pro veřejnost a setkání s válečnými veterány.

Do muzea může vskutku každý

Muzeum obrněné techniky Smržovka vítá vskutku každého. Je zde bezbariérový přístup. Nechybí parkoviště a dokonce si s sebou můžete vzít i svého psího člena rodiny. V areálu muzea si pak klidně pořídíte také různé upomínkové suvenýry. Tady jde o vyloženě skvělou možnost rodinného výletu. Na své přijdou jak děti, tak dospělí.

Jizerské hory na dosah.
Jizerské hory na dosah.

Podhůří Jizerských hor

Obec Smržovka leží v podhůří Jizerských hor. Protéká zde Smržovský potok. Prohlédnout si lze kostel svatého Archanděla Gabriela. Krásné výlety jsou na rozhlednu Černá Studnice a vyhlídku Fikštejn či na hřeben u Černé Studnice. V zimě jistě oceníte zdejší sáňkařskou dráhu. Užijte si svůj výlet se vším všudy.


Podobné články