Život je přesný součet náhod říkal Miroslav Zikmund. Je v tom bezesporu kus pravdy a když se podíváte na životní pouť tohoto legendárního cestovatele, tak tím spíš. Miroslav Zikmund se se svým parťákem Jiřím Hanzelkou nesmazatelně zapsal do historie nejen českého cestovatelského prostředí, ale vůbec do historie celé České republiky. Jejich výkony jsou doslova na světové úrovni a jen málokdo je překoná. Počátkem prosince odešel Miroslav Zikmund na svou věčnou cestu, a to v neuvěřitelných 102 letech.

Miroslav Zikmund.
Miroslav Zikmund.

Nelituji žádného dne, kdy jsme byli na cestách!

Miroslav Zikmund

Obchodní zástupci automobilky Tatra

Miroslav Zikmund (14. února 1919 – 1. prosince 2021) a Jiří Hanzelka (24. prosince 1920 – 15. února 2003) vyjeli na svou první velkou cestu původně jako obchodní zástupci automobilky Tatra Kopřivnice. V průběhu let 1947 až 1950 navštívili Afriku a Jižní Ameriku, a to ve voze Tatra 87. Druhá velká pouť proběhla mezi roky 1959 až 1964 do Asie a Oceánie, tentokrát ve dvou upravených automobilech Tatra 805. Zároveň oba cestovatelé projeli velkou část tehdejšího Sovětského svazu.

Expediční Tatra 805.
Expediční Tatra 805.

Reportáže si získaly zájem veřejnosti

Ze svých cest dělali pánové H + Z pravidelné reportáže, které si u nás doma získaly rychle obrovský zájem veřejnosti. Tehdy se jen tak cestovat nemohlo a lidé byli rádi za každou zprávu a zvláště pak od svých krajanů, kteří byli přímo na místě. Nakonec Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou nashromáždili neuvěřitelné množství fotografického a filmového materiálu. Vydali zhruba dvacet knih.

Mapa cest pánů H + Z.
Mapa cest pánů H + Z.

Asi by bylo pěkné, kdybych řekl, že v tom vězela už odmalička moje touha cestovat. Vůbec ne. V přání dojet co nejdál byla spíš zvídavost a snaha vidět víc, vědět to, co ostatní nevědí. Touha vědět, jak se věci doopravdy mají – mne provází celý život.

Miroslav Zikmund

Inspirativní pro další cestovatele

Svými cestami, svými životními postoji, moudrostí a skromností se pánové H + Z stali inspirací pro další vlnu nových cestovatelů. „Jsou pro nás velkou inspirací, takoví guru cestování,“ uvádí například cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba. Režisér Petr Horký natočil o životě Miroslava Zikmunda film Století Miroslava Zikmunda, který krásně mapuje jeho životní pouť. A nemálo dalších se rádo nechává navnadit zápisky H + Z k jejich cestám. Oba pánové svůj život opravdu prožili naplno. Bezpochyby teď v nebeském ráji spolu klábosí a možná i plánují, co dalšího podniknou. Také my můžeme plánovat a uskutečňovat své sny. Tak vzhůru do toho.

Podobné články