Chodíte rádi do přírody? Pokud ano, tak se vám jistě už nesčetněkrát poštěstilo vidět i místní zvířecí obyvatele v jejich přirozeném prostředí. Jde vždy o krásný zážitek, byť třeba trvá jen malou chvíli. Mnohem lepší podmínky pro pozorování nabízí Obůrka Bílá. Naplánujte si svou cestu do beskydských hvozdů.

Uvidíte i daňky.
Uvidíte i daňky.

Nedaleko známého Frýdlantu nad Ostravicí

Obůrka Bílá je lesní obora s divokou zvěří. Leží v Moravskoslezském kraji v Beskydech, a to u obce Bílá nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí, tedy jednoho z nejznámějších výchozích bodů pro putování Beskydami. Kolem vede rovněž Cyrilometodějská stezka.

V sousedství loveckého zámečku

Tuto oboru nemusíte dlouho hledat. Nachází se u loveckého zámečku a odtud také vede cesta ke vstupu do obory. Obůrku tvoří šest samostatných ohrad, kde žije zvěř jelení, srnčí, daňčí, mufloni a divočáci. Jsou zde umístěny informační tabule o životě těchto lesních obyvatel. V blízkosti je parkoviště a vstup do obory je zdarma. Zvěř můžete nerušeně pozorovat a fotografovat jak dlouho budete chtít.

Potok Smradlava.
Potok Smradlava.

Na břehu potoka Smradlavá

První písemná zmínka o obci Bílá pochází z roku 1817. Zmíněný lovecký zámeček stojí na břehu potoka Smradlavá a jednalo se původně o arcibiskupský zámeček. Postaven byl v roce 1906. nedaleko si můžete prohlédnout rovněž dřevěný kostel svatého Bedřicha.


Pramen pro každého

Pramen Smradlava protéká stejnojmenným údolím, jeho délka je 6630 metrů. Pramení pod vrcholem Bumbálka ve výšce 780 metrů nad mořem. Jde o sirný pramen a díky tomu trochu zapáchá. Odtud jeho název. Nicméně je vhodný k pití a když necháte vodu nějakou dobu odstát, vyprchá i zápach a můžete si uvařit třeba dobrou kávu. Aspoň zdejší znalci pramene to rozhodně doporučují.

Lovecký zámeček.
Lovecký zámeček.

Podobné články