Jižní Moravu zná, aspoň trochu, patrně každý. I v případě, že jste v této části České republiky ještě nebyli, máte nepochybně teoretické znalosti o různých zdejších lokalitách. Jižní Morava je skutečně nevšední a cestovat se zde dá snad pořád dokola. Stále totiž budete mít co objevovat. Znáte například Dunajovické kopce? Vězte, že se jedná o méně navštěvované místo, nicméně velice atraktivní.

Velká Slunečná vévodí Dunajovickým kopcům.
Velká Slunečná vévodí Dunajovickým kopcům.

Kousek od Břeclavi a Mikulova

Dunajovické kopce leží na západním svahu Dunajovického hřbetu, a to mezi obcemi Dolní Dunajovice, Březí a Brod nad Dyjí. Dolní Dunajovice jsou v okrese Břeclav. Celé území spadá do Mikulovské vinařské podoblasti. Ostatně, s vínem zde přijdete do styku takřka na každém kroku, sklípky, vinice, milí lidé. Města jako Břeclav či Mikulov jsou na dosah. Putovat zde může celá rodina, a to včetně psího kamaráda.

Národní přírodní památka

Samotné Dunajovické kopce mají od roku 2013 statut národní přírodní památky a oficiálně jsou pod správou CHKO Pálava. Rozkládají se na ploše necelých 90 hektarů. Dunajovické kopce tvoří vrchy Malá Slunečná (275 m n. m.), Jánská hora (280 m n. m.), Liščí kopec (272 m n. m.), Velká Slunečná (283 m n. m.). Zvláště Velká Slunečná je pozoruhodná už svým terénem, který je ve tvaru přírodních teras. A což teprve, až se dostanete na samotný vrchol. Naskytne se vám krásný výhled do okolí, který tvoří okouzlující příroda a rozsáhlé vinice. Z botanického hlediska jsou Dunajovické kopce pestrým a cenným územím.

Mikulov a jeho zámek je nedaleko.
Mikulov a jeho zámek je nedaleko.

Tam, kde se narodil prezident

Pochopitelně, že za prohlídku stojí rovněž zmíněná vesnička Dolní Dunajovice. Narodil se zde pozdější německý prezident Karl Renner (ve funkci v období let 1945 – 1950). Na svého rodáka jsou zde lidé patřičně hrdí. Prohlédněte si místní kostel svatého Jiljí, Boží muka či dochovaný pranýř. A samozřejmě nezapomeňte na nějaký ten košt vína. Jste přece ve vinařské obci.

Vinické tratě jsou pro každého

Vinaři jsou zde vidět všude. Obzvláště, když tady působí spolek vinařů Dunajovské kopce. Tento spolek spojuje vinaře z obcí Březí u Mikulova a Dolní Dunajovice. Cílem spolku je dopřát všem návštěvníkům zážitky i komplexní služby. Také díky zdejším vinařům vznikly tzv. Vinické tratě – Dunajovský kopec, Kraví Hora, Liščí vrch, Mlýnská, Ořechová hora, Plotny, Pod Slunným vrchem, Zimní vrch. Jakou trať si vyberete je jen na vás.

V okolí najde vinice.
V okolí najdete vinice.

Podobné články