Zajímavá místa mohou mít vskutku rozmanitý charakter a mnohdy se jedná o opravdové unikáty. V České republice máme také mnoho neobvyklých lokalit, které stojí za pozornost. Vlastně, jako Češi, si můžeme domácí cestování užívat se vší parádou. Jen tak mimochodem, už jste někdy navštívili podzemní kaolínový lom? Nebojte se, není to žádný vtip. Taková možnost v naší zemi existuje.

Lomy jsou lákavé

Lomy samy o sobě bývají lákavé už na první pohled. A což teprve, když se jedná o podzemní lom, který může někomu připomínat hornickou štolu a jinému třeba pohádkovou jeskyni. Vydejte se do Plzeňského kraje a podívejte se na pravý a nefalšovaný podzemní kaolínový lom. Odnesete si odtud spoustu zážitků, a to i pohádkových.

Projít si lom je nezapomenutelný zážitek.
Projít si lom je nezapomenutelný zážitek.

Technickou památkou skrývá obec Nevřeň

Unikátní technická památka, bývalý kaolínový lom, se nachází v malé obci Nevřeň. Tato vesnička leží zhruba 15 kilometrů severozápadně od Plzně. Právě zde se kdysi kaolín těžil a dnes je možné si podzemní prostory prohlédnout. Je jasné, že návštěva bude zajímavá jak pro velké dospěláky, tak pro děti. Na cestu tedy může bez obav vyrazit celá rodina, a to i se svým psím kamarádem.

Díky kaolínu žilo celé okolí

Kaolín je hlavní složkou při výrobě porcelánu či keramiky. O tento nerost byl tedy vždy zájem. Těžba v okolí obce Nevřeň začala již v roce 1870 a ukončena byla roku 1897, kdy se přestala vyplácet. Po celou dobu však místní lomy (podzemní i povrchové) živily zdejší obyvatele, kteří díky tomu nebyli odkázáni jen na svá políčka. Moderní doba pak přinesla opět význam kaolínu, ale v trochu jiné podobě.

Venkovní část před vchodem do podzemí.
Venkovní část před vchodem do podzemí.

Velké turistické lákadlo vábí návštěvníky

Do současnosti se zachovalo množství podzemních chodeb, což je velkým turistickým lákadlem. Na své si zde přišli rovněž filmaři. Podzemí posloužilo k natáčení scén z pekla v pohádce Čertí brko. Neváhejte tedy a vypravte se do pekelně krásného podzemí i vy. Veřejnosti se podzemní kaolínový lom otevřel 15. června 2019.

Za vše může Centrum Caolinum

Podzemní chodby jsou zájemcům k dispozici díky multifunkční společenské organizaci Centrum Caolinum. Právě ta se postarala o zpřístupnění chodeb a zdejší provoz plně zabezpečuje. Prohlédnout si můžete 300 metrů chodeb a návštěva podzemí trvá asi 45 minut. Vidět můžete rovněž 12 metrů vysokou podzemní síň. Bílý kaolín navíc velmi zatraktivní zdejší prostory.

Lom je zajímavý i pro filmaře.
Lom je zajímavý i pro filmaře.

Nezapomeňte na naučnou stezku

Výchozím bodem celé návštěvy ve vesničce Nevřeň je právě budova Centra Caolinum. Odtud až ke vstupu do podzemí vede povrchová Naučná stezka Pod zemí. Tady se jak v reálu, tak prostřednictvím informačních tabulí, seznámíte s místní přírodou. Po tomto tématickém úvodu vás již čeká sestup do onoho podzemního kaolínového lomu.

Nevřeň, malá, ale hezká vesnička

První písemná zmínka o obci Nevřeň pochází z roku 1364. Dnes zde trvale žije něco málo přes 200 obyvatel. Jde tedy o malou vesničku, nicméně i ta stojí za procházku. Jistě vám neujde hezká kaplička na okraji obce a samozřejmě pak místní náves. Občerstvit se můžete ve zdejší restauraci. Tak vzhůru na cestu a za neobvyklými zážitky.


Podobné články