V hlavním městě Moravy se na svazích Mniší hory rozléhá brněnská zoologická zahrada. Zoo najdete severozápadně od centra, kousek od Prýglu. Nejlepším spojením je šalinou jedničkou a pro auta je v okolí dostatek parkovacích míst. Jako jedna z mála zahrad má otevřeno po celý rok. Můžete proto zvířata vidět i v zimě, kdy je celá zoo pod sněhem. Zahrada se začala budovat v roce 1950 a otevřena byla o tři roky později. Celkem na vás čeká přes 800 zvířat v 210 druzích. Na rozloze 41 hektarů je vybudováno 10 pavilonů a expozic. Navštivme spolu Zoo Brno, která není z největších, ale i tak má své kouzlo. Za drobný poplatek můžete vzít i svého psího kamaráda.

V Zoo Brno pohlédnete do očí i roztomilým pandám červeným.
V Zoo Brno pohlédnete do očí i roztomilým pandám červeným.

Jako první uvidíte tygry

Po vstupu vás jako první čekají tygři sumaterští s velkým výběhem a proskleným zázemím, kde je většinou můžete pozorovat, jak spí nebo jak se krmí. Hned u tygrů je restaurace U tygra, kde lze zvířata pozorovat přímo od stolu. Dál už je na vás kudy se vydáte, můžete vpravo za papoušky, rarohy, levharty, paviány, šimpanzy, nosály a marami. Cesta vás už potom navede nahoru k surikatám a pekariům. Obdivovat můžete i kozorožce, lamy a pandy červené. Naproti pandám je průchozí výběh klokanů. Za klokany navštivte exotárium s exotickými rybami, papoušky nebo kaloni. Cestička vás svede ještě na jih za vlky, tapíry, kapybarami a psouny. Na konci cestičky se můžete občerstvit a pro děti je zde veliká trampolína. Nezapomeňte navštívit pavilon Tropické království s nejrůznějšími druhy plazů, želv, krokodýlů či leguánů. Vyzdvihnout můžeme nejmohutnějšího ještěra na světě – varana komodského.

Na blízko medvědů kamčatských. Bude vás dělit jen několik metrů.
Na blízko medvědů kamčatských. Bude vás dělit jen několik metrů.

Už jste dostali hubičku od lachtana?

Druhou možností je, se od tygrů vydat vlevo za rosomáky, sovami a liškami. Především ale za opravdu velkým výběhem pro statné medvědy kamčatské. Sledovat je můžete většinou na vzdálenost pohých pár metrů. Je zde vybudovaná i malá vyhlídka s pozorovatelnou z výšky. Půjdete-li dále, uvidíte lachtany, kteří vám při komentovaném krmení ukážou svoje kousky. Děvčata, budete-li mít extra štěstí, chovatel vás vezme až k lachtanům a jeden z fouskatých fešáků vám dá několik hubiček na tvář. No upřímně, která dáma by to nechtěla zažít ..? Pokračujeme k manulům, bobrům, jeřábům a vlkům. Velký výběh vlků je ale dost členitý s množstvím keřů a stromů, a zvířata spíše asi uvidíte ze druhé strany výběhu z vrchní cesty. Než se dostanete k novému domovu ledních medvědů, uvidíte ještě skunky, puštíky, výry, rysy a velkou voliéru orlů bělohlavých. Hned následují lední medvědi, kterým se zde velmi líbí, a díky tomu se zahrada těší úspěšnému odchovu hned několika mláďat.

Vlků je v Zoo Brno celá rodinka.
Vlků je v Zoo Brno celá rodinka.

Zoo zaměřená na kopytníky

Jestli půjdete vlevo nebo vpravo je jen na vás. Můžete si projít zahradu jak vám bude nejpříjemnější. Mimo jmenované si ještě užijte pohledy na kopytníky, na které je tato zoo lehce zaměřená. Losi, sobi, takini, wapiti, jaci, bizoni, ale třeba i dželady a paovce. U bizonů navíc naleznete i indiánskou vesnici s postavenými teepee. Nesmíme zapomenout na koně Převalského, zebry a velbloudy. V severozápadním cípu zahrady je umístěné dětské hřiště s dětskou zoo. Dále pak úplně nový výběh lvů konžských otevřený teprve v roce 2017. Král přírody se do Brna vrátil po 14 letech. Poslední místo, které jsme ještě nenavštívili je Africká vesnice v nejsevernějším bodu. Místo nabídne zázemí pro občerstvení i toalety. Především ale, například u jídla, můžete sledovat rozsáhlý výběh pro žirafy, zebry a buvolce. Pozorování spokojených zvířat, které se krmí je povznášející. Africká vesnice je také domovem pro početnou rodinku plameňáků a lemurů. Celou zahradu si stihnete projít klidným tempem za 2-3 hodiny i s pauzou na jídlo.

Sovy vám krásně zapózují.
Sovy vám krásně zapózují.

Můžete v zoo zažít výjimečné chvíle

Chcete v zoo zažít něco opravdu unikátního? Zoo Brno nabízí několik zážitkových programů. Staňte se ošetřovatelem šelem nebo kopytníků. Prožijte jedinečné setkání s žirafami tapíry nebo pekari. Můžete v zoo uspořádat narozeninovou párty, rozlučku se svobodou nebo třeba i svatbu. Zažít zajímavý den můžete i s alpakami. Seznámíte se přímo se zvířaty, které jsou na návštěvníky už zvyklé. Můžete je nakrmit a pohladit si je. Navštívíte jejich stáje a paddock a nakonec se s alpakami projdete po celé zahradě. Máte-li čas a dobrou duši, můžete se zúčastnit i výjimečných akcí na podporu enrichmentu. Zoo pořádá přímo v zahradě workshopy, kde s dobrovolníky vyrábějí různé předměty z hasičských hadic. Vyrobené věci se pak instalují vybraným zvířatům do výběhu a slouží jim jako hračky. Do hraček je možné umístit i odměny ve formě pamlsků, úkolem pro zvířata pak je vymyslet způsob, jak se k pochutině dostat. Tím pádem to nejen zvíře zabaví, ale i poučí a donutí zapřemýšlet.

Nezapomeňte pozdravit rodinku surikat nacházející se uprostřed Zoo Brno.
Nezapomeňte pozdravit rodinku surikat nacházející se uprostřed Zoo Brno.

Podobné články