Nezáleží na tom odkud přijedete a co od své návštěvy očekáváte. Jakmile totiž projdete vstupní bránou, ocitnete se úplně někde jinde, než jste byli před chvílí. Klid, pohoda a nádherná příroda dostanou doslova každého. Tady se přichází na jiné myšlenky, tady se nachází inspirace a ztracená energie, tady to žije. Arboretum Nový Dvůr na Opavsku skrývá celý svět, a to opravdu bez přehánění. Ne nadarmo nese zdejší expozice podtitul Dřeviny pěti světadílů.

Skleníková expozice leží u malého jezírka
Skleníková expozice leží u malého jezírka

Součástí Slezského zemského muzea

Arboretum Nový Dvůr je součástí Slezského zemského muzea v Opavě a nachází se jen pár kilometrů na západ od slezské metropole. Oficiálně bylo založeno v roce 1958, ale jeho skutečná historie se začala psát mnohem dříve. Základem pro arboretum se stal jeden z dendrologicky nejcennějších parkových objektů.

Zámeček původního zakladatele arboreta
Zámeček původního zakladatele arboreta

Zakladatelem byl majitel panství

Onen parkový objekt vznikl v letech 1906 až 1928 díky tehdejšímu majiteli novodvorského panství Quido Riedelovi (1878 – 1946), který nechal na ploše jeden a půl hektaru vytvořit romantický zámecký park s pěti sty druhy domácích a cizokrajných dřevin. Původně zde byl smrkový les s mnoha palouky, ale Quido Riedel, jenž sám vystudoval hospodářství a zemědělství, dobře věděl jak postupovat, aby se lesní porost proměnil v romantický anglický park.

Pro Arboretum Nový Dvůr je příroda na prvním místě
Pro Arboretum Nový Dvůr je příroda na prvním místě

Uvidíte doslova celý svět

Dnešní objekt je rozdělen na dendrologickou expozici a skleníkové expozice. Dohromady zabírá plochu 23 ha. O tak velkém rozvoji se původnímu zakladateli patrně ani nesnilo. Arboretum svým návštěvníkům nabízí zhruba 7 tisíc druhů rostlin, dřevin a bylin, jejich variet, kultivarů a zahradních odrůd. Je zde bohatá sbírka domácích a cizokrajných dřevin, subtropických a tropických rostlin a bylin ze všech kontinentů. Rostliny pocházejí z vřesovišť a rašelinišť pobřeží Baltu, z Himálaje, dřeviny pak například z Číny, Dálného Východu, Japonska, další sbírky ze Severní Ameriky. Celým areálem vedou kamenné cestičky i lesní stezky. Když se zde procházíte, míjíte cypřišky, smrky, borovice, jedle a vedle nich třeba vzácnou sbírku rododendronů, obří sekvoje, borovice osinaté z Arizony, cedry nebo čínské a japonské třešně. Rašeliniště a písečné duny pak už berete jako něco naprosto samozřejmého. Kdo neví, jaké to je v jihoamerických pralesích, nechť navštíví skleníky. Teplota, vlhkost a tropické a subtropické rostliny navodí nezapomenutelnou atmosféru. Stačí pár minut a pot z vás téměř leje.

Prohlédněte si všechna zákoutí, kterými vás jistě Arboretum Nový Dvůr okouzlí.
Prohlédněte si všechna zákoutí, kterými vás jistě Arboretum Nový Dvůr okouzlí.

Zásadně nikam nespěchejte

Na návštěvu Arboreta v Novém Dvoře je dobré udělat si čas. Nikam nespěchat, vše si pomalu a v klidu projít, prohlédnout, na chvíli se zastavit a tiše nebo v družném hovoru s přáteli či rodinou rozjímat nad tím, co všechno příroda dokáže za zázraky. Pracovníci arboreta spolupracují s podobnými zařízeními, proto tady můžete potkat i odborníky, kteří se nedají přehlédnout. Místní flóra přitahuje také fotografy, malíře, studenty. Není výjimkou, že se zde konají různé vernisáže a výstavy. Dokonce se nezapomíná ani na tělesně postižené občany. Objekt je pochopitelně bezbariérový a vedle toho tady každý rok pořádají sportovní soutěže vozíčkářů. V zámku Quido Riedela, jenž je v areálu arboreta, sídlí vedení a vědečtí a odborní zaměstnanci.

Čas od času jsou zde různé akce pro návštěvníky
Čas od času jsou zde různé akce pro návštěvníky

Ideální varianta rodinného výletu

Pro rodinný výlet s dětmi je tato destinace přímo ideální. Děti uvidí mnoho zajímavého, mohou se proběhnout po vyznačených cestičkách a k odpočinku slouží řada nezbytných laviček. Další občerstvení pak najdeme v obci Nový Dvůr, nedalekých Stěbořicích či Mikolajicích (tady je k vidění pěchotní srub z II. světové války). Další služby pak jsou v blízké Opavě.


Podobné články