Už jste někdy viděli opravdovou bažinu? A věděli jste, že jedna taková je, co by kamenem dohodil, od Brna? Dnes vás zavedeme na jihozápad moravské metropole na okrajovou část Přírodního parku Bobrava poblíž stejnojmenné říčky. Pravda. Bobrava je poměrně turisticky čilá, možná až moc. Proto jsme si vybrali část, která není přelidněná. Zamíříme do malé vesničky pojmenované Omice. Málokdo ví, že v blízkém okolí je zhruba pět téměř vyschlých rybníků, ze kterých zbyly většinou jen tůňky a malé remízky. To vytvořilo ideální prostředí pro vznik charakteristických ekosystémů. Tetčická bažina vás již očekává.

Cesta umí být kouzelná na každém kroku.
Cesta umí být kouzelná na každém kroku.

Zamíříme do lesů Přírodního parku Bobravy

Z Omic vyrazte od hospody podél potůčku ze svahu dolů. Na asfaltové cestě se dejte vlevo a v první zatáčce serpentiny se dejte po pěšince. Pokračujte dolů až k železnici. Tam už na vás bude koukat značka žluté. Dejte se po ní a další navigaci už prozatím není třeba řešit, protože po žluté půjdete hodně dlouho. Chvíli se jde podél trati, vpravo už můžete pozorovat vyschlé rybníky. Dojdete na Bobrava – rozcestí, a žlutá vás vezme po asfaltce k lesům Přírodního parku Bobrava. Čeká vás nenáročná procházka krátce do kopce, a poté dlouho po rovince. Lesní cestu lemují zástupy listnatých stromů. V lesích jsme minuli jen pár lidí, jinak jsme měli klid si procházku vychutnat. Po krátké době dorazíte na rozcestí Na Bučině a minete i hájovnu. Mimochodem u hájovny vás možná bude za plotem čekat roztomilý poník. Pozor ale, kouše.

Na pivo do Rybářské bašty Tetčice

V dalších krocích lesy budete pomalu klesat. Obejdete kopeček Bučín a brzy vstoupíte do města Tetčice. Stále se držte žluté a projděte městem až se zase napojíte na nezpevněnou komunikaci. Zanedlouho vás bude čekat odměna v podobě občerstvení Rybářské bašty Tetčice, která zde měla největší slávu v dobách, kdy hned u restaurace byl rybník Rebušín. Hráz rybníku ale prosakovala, a v rybníku bylo čím dál méně vody. Pokusy o záchranu byly neúspěšné, a proto je Rebušín většinu roku úplně suchý. Rybářská bašta ale dokázala udržet své příznivce z okolních vesnic pořádáním víkendových akcí. Nabídněte si točené pivo, domácí bezinkovou limonádu nebo například klobásku s chlebem. Příjemné prostředí a obsluhu zajisté oceníte.

Dub u Omic - památný strom
Dub u Omic – památný strom

Dub u Omic

Jakmile načerpáte nové síly vydejte se (už ne po žluté) nahoru po zdánlivé sjezdovce, která je hned u hospody. Cesta vás svede až k napojení na větší cestičku, po které se dejte vpravo. Za pár set metrů dorazíte k přírodní památce – památný strom Dub u Omic. Tento mohutný dub má obvod kmene 555 cm a je vysoký 27 metrů. Strom je vskutku velkolepý. Poblíž jsou také výběhy, kde místní chovají koně. Od dubu se držte lesního svahu a pokračujte podél něj. Chvíli půjdete rovnoběžně s říčkou Bobravou. Cesta vás svede od říčky zase pryč a postupně se vám začne odkrývat Tetčická bažina.

Tetčická bažina vypadá na první pohled nezajímavě. Opak je ale pravdou.
Tetčická bažina vypadá na první pohled nezajímavě. Opak je ale pravdou.

Tetčická bažina je neprávem opomíjena

Na první pohled by vám bažina mohla připadat nezajímavá. Opak je ale pravdou a budete s námi souhlasit, že je toto místo neprávem opomíjeno. Tetčická bažina se nachází v nivě mezi říčkou Bobrava a Omickým lesem. Bažina se rozkládá na území bývalého Horního rybníka a dodnes zde naleznete malé tůňky a remízky, které vytvořily pro rostliny i zvířata specifické prostředí se svým vlastním ekosystémem. Z rostlin se zde vyskytuje ostřice latnatá nebo ostřice dvoumužná. Ze zvířecích druhů se do těchto mít stěhují žáby z okruhu i několika kilometrů. Hojně se zde vyskytují skokani zelení a hnědí, ropucha obecná a i další druhy. Domov v těchto místech nalezl i čolek velký a čolek obecný.

Tetčická bažina ukrývá mnoho zvířecích životů.
Tetčická bažina ukrývá mnoho zvířecích životů.

Nahlédneme do žabího království

Tetčická bažina doslova ukrývá žabí království. Pokud si vyberete první jarní teplé dny, možná budete mít štěstí a příroda vám umožní nahlédnout do života těchto obojživelníků. Z lesní cesty lze po cestičce sejít do vnitrozemí bažiny k tůňkám. U první větší tůňky vám bude z dálky připadat, že je hladina bez zjevného důvodu velmi živá. S postupným přibližováním to uvidíte zřetelně. Stovky žab. Ve vodě, na břehu, některé ještě zazimované na souši. Dbejte opravdu extrémní opatrnosti a ostražitosti kam šlapete, abyste nechtěně nějakému nevinnému tvorovi neublížili. Pamatujte, že vy jste hosté v jejich domově. Z rozumné vzdálenosti břehu je sledujte a obdivujte. V jarních teplých dnech začínají žabí námluvy a můžete poslouchat hlasité kvákání samčích nápadníků. Ve vodě možná zaregistrujete chuchvalce vajíček. Toto jen tak neuvidíte. Jedna žába vedle druhé, všude kolem vás. Unikátní zážitek, na který nezapomenete.

Natrhejte si medvědí česnek

Velmi velmi opatrně se od žab vydejte zpět k lesní cestě. Opravdu pozor, žabky nás překvapily i desítky metrů od nejbližší tůně. Dejte se na poslední etapu úžasného výletu. Cesta zpět už je opravdu kratičká. Za malou chvíli budete u potůčku ze začátku výpravy a zpět k hospodě Omic jistě trefíte. Než ale opustíte oblast Tetčické bažiny, jistě si povšimnete zajímavé vůně, která je ve vzduchu. Zvláštní jsou i košíky plné zelené bylinky, kterou si kolemjdoucí odnášejí. A brzy taky zjistíte proč. Medvědí česnek roste podél větší části lesní cesty u bažiny. Malá políčka jsou posetá touto zelenou bylinkou bohatou na léčivé látky a oblíbenou přísadou do nejrůznějších kulinářských pochutin. Medvědí česnek zde roste skoro jako plevel a natrhat si jej můžete libovolné množství.

Blízké okolí lesní cesty je poseto medvědím česnekem.
Blízké okolí lesní cesty je poseto medvědím česnekem.

Podobné články