Milujete cyklistiku a rádi přitom poznáváte zajímavá místa? Dobře děláte. Spojit sport s cestovatelskými aktivitami, je velmi výhodné řešení. Ostatně, sami to nejspíš znáte dost dobře. Moravská stezka vám umožní poznat hned tři kraje České republiky a navíc, se na trasu můžete vracet opakovaně. Jen málokdo ji totiž absolvuje najednou celou. Je mnohem prospěšnější si to celé rozplánovat. Moravská stezka – Cyklostezka plná zážitků vás nezklame.

Moravská stezka

Napříč třemi nádhernými kraji

Moravská stezka je cyklistická spojnice Jeseníků s jižní Moravou. Od severu tak vede Olomouckým, Zlínským a Jihomoravským krajem. Rozdělena je do několika etap. Můžete si tedy vybrat – projet jen některé úseky, projet postupně všechny úseky nebo se vydat na dálkovou variantu a zdolat Moravskou stezku najednou. Každý se může rozhodnout dle své výkonnosti a také podle toho, co chce zažít a vidět. Přídomek „Cyklostezka plná zážitků“ má své opodstatnění.

Město Jeseník projedete brzy po startu. Patří k nejsevernějším na trase.
Město Jeseník projedete brzy po startu. Patří k nejsevernějším na trase.

První etapa začíná na česko – polské hranici

Začátek Moravské stezky je v Mikulovicích na česko – polském pomezí. První etapa měří 79,8 km. Pokračujete směrem na Písečnou, Českou Ves, Jeseník, Lipovou lázně, Horní Lipovou, Ramzovou, Hanušovice a Bludov do Šumperku. Zde je první cíl. Šumperk je zajímavé město a máte příležitosti k přenocování i dobrému jídlu.

Druhá etapa vede do Olomouce

Druhá etapa má 55,3 km. Ze zmíněného Šumperku pokračujete na Úsov, Mohelnici, Mladeč, Litovel, Horky nad Moravou až do střediska Hané Olomouce. Je jasné, že i zde je co k vidění a jak dlouho se kde zdržíte je plně na vás. Není důvod k velkému spěchu, raději pomaleji a s prožitkem, než prosvištět a nic si neužít.

Moravská stezka nabídne nádherné Jeseníky.
Moravská stezka nabídne nádherné Jeseníky.

Třetí etapou do nádherného Kroměříže

Třetí etapa je ještě kratší než ta předchozí. Má celkově 44,3 km. Z Olomouce se vydáte směrem na Tovačov, Chropyni a do nádherného Kroměříže, kterému se přezdívá Hanácké Athény. Sami zjistíte, že přezdívka cíle této etapy je více než výstižná. Nějakou dobu se tady určitě zdržte, budete mile překvapeni.

Čtvrtá etapa zabrousí na Slovácko

Čtvrtá etapa je nejkratší, pouhých 33,3 km a díky ní se podíváte na svébytné Slovácko. Z Kroměříže tak vyjedete do Otrokovic, Napajedel a podél Baťova kanálu (známá vodní cesta Moravou) do Uherského Hradiště. Uvidíte nejen poutavou přírodu, ale i stylové slovácké vesničky a další lákavé lokality.

Moravská stezka prochází i Olomoucí.
Moravská stezka prochází i Olomoucí.

Pátou etapou stále na jih

Pátá etapa měří 44 km a dostanete se stále více na jih Moravy. Vyrazíte z onoho Uherského Hradiště a dáte se na Kunovice, Uherský Ostroh, Veselí nad Moravou, Strážnici až do Hodonína. Jste ve vinařském kraji, tak využijte zdejšího pohostinství se vším všudy, a to nejen kvůli skvělému vínu. Pochopitelně s ohledem na váš další cestovatelský a poznávací program.


Šestá etapa ukáže skvosty jižní Moravy

Šestá etapa má 51,3 km a ukáže vám ty nejkrásnější skvosty jižní Moravy. Z Hodonína pojedete podél řeky Moravy do Břeclavi a následně do Lednicko – valtického areálu (Lednice a Valtice). Zde se určitě zastavte, protože něco tak úchvatného hned tak někde neuvidíte. Klidně se zdržte i déle, je co poznávat.

Valtice jsou součástí Lednicko - valtického areálu. Taky se sem podíváte.
Valtice jsou součástí Lednicko – valtického areálu. Taky se sem podíváte.

Jen malý výběr zajímavostí

Celá Moravská stezka nabízí opravdu mnoho zážitků. Každý si snadno najde to své. Zmíníme se aspoň o některých. V Jeseníku se podívejte na vodní tvrz, Ramzovské sedlo je nejvyšším bodem Moravské stezky (759 m n. m.), v Olomouci zavítejte do zoo a k bazilice na Svatém Kopečku, v Kroměříži si prohlédněte květnou zahradu. Loštice nabídnou Muzeum olomouckých tvarůžků. Lednicko – valtický areál je kapitola sama pro sebe, to se zkrátka musí prožít.

Tak připravit kola, své či z půjčovny, nasednout a šlápnout do pedálů. Moravská stezka čeká.


Podobné články