Zní to možná pohádkově, ale i vy se můžete procházet v místech, kde se objevila svého času filmová šíleně smutná princezna. Nevěříte? Tak to jste patrně ještě nenavštívili Blatnou. Toto městečko leží v okrese Strakonice, zhruba 60 km severozápadně od Českých Budějovic. Ve zdejším zámeckém parku (zámek Blatná) se natáčely filmy Šíleně smutná princezna nebo Bílá paní. Blatná je šestitisícové město ležící v nadmořské výšce 440 metrů, kde začíná tok řeky Lomnice. První písemná zmínka pochází z roku 1235. Historické centrum Blatné je dnes městskou památkovou zónou. A na co se zde vlastně těšit? Možná, budete příjemně překvapeni.

Zámek Blatná je nádherný
Zámek Blatná je nádherný

Veškerému dění vévodí zámecký park

Veškerému návštěvnickému a turistickému dění vévodí v Blatné zámecký park. Ten se rozkládá na ploše 42 hektarů a je přístupný celoročně. V 19. století ho nechal zámecký pán František Hildprandt upravit ve stylu anglického parku. Zadní část přitom zůstala v původní podobě, to znamená s pozůstatky rýžovišť zlata tzv. sejpy. Dnes v parku najdete potůčky, cestičky, mosty i vzrostlé aleje a nechybí ani návrší se skalami a jeskyně propojené kamennými chodbami.

Filmaři zdejší kouzlo objevili už dávno

Filmaři už v 60. letech 20. století objevili kouzlo tohoto zámeckého parku. Některé scény dodnes oblíbené pohádky Šíleně smutná princezna se natáčely právě zde. Tady Václav Neckář vezl v lodičce Helenu Vondráčkovou a krásně oba zpívali. O něco dříve se sem vypravil i štáb s filmem Bílá paní. Třeba si na to vzpomenete, až se budete procházet místními cestičkami a objevovat lákavá zákoutí. Buďte i vy ve svých představách na chvíli princeznou či princem. Nebo snad rovnou králem?

Tady někde se plavila šíleně smutná princezna
Tady někde se plavila šíleně smutná princezna

Zdejší daňky můžete i nakrmit

Největší atrakcí zámeckého parku je ovšem početné stádo daňků skvrnitých. Volně se pasou v areálu, jsou velmi krotcí a dokonce je povoleno jejich krmení. Ovšem, na vlastní nebezpečí. Daňky tady dobře doplňuje hejno pávů. Zvířecí obyvatelé zámeckého přírodního prostoru jsou na lidi zvyklí a tedy před vámi neutečou, nijak je neplašíte a nerušíte. Zážitek, který ocení nejen dospělí, ale i pochopitelně děti. Je jasné, že se jedná o přímo rajské podmínky pro fotografy.

Zámek Blatná má stádo daňků. Zvířata jsou krotká a můžete je sami krmit
Zámek Blatná má stádo daňků. Zvířata jsou krotká a můžete je sami krmit

Nezapomeňte si prohlédnout také zámek

Co by to byl za zámecký park, kdyby tady chyběl zámek. Samozřejmě, že ho můžete navštívit a spatříte krásnou ukázku uměleckých slohů a seznámíte se s tím, jak žil zdejší šlechtický rod. Vybrat si můžete z pěti prohlídkových tras (z toho jedna je vyloženě dětská) a v letní sezoně se dokonce pořádají noční prohlídky. K prohlídce musí být nejméně pět osob a malá psí plemena se mohou rovněž zúčastnit. Nezapomíná se ani na svatební a soukromé akce. Ty je ovšem třeba dohodnout předem.

A jak se na zámku líbilo kamarádům z Turistický gurmán? To si můžete přečíst zde.

Zámek vlastní potomci původních majitelů

Zámek Blatná, včetně zámeckého parku, vlastnili svobodní pánové Hildprandtové z Ottenhausenu. Jejich rodové šlechtické motto zní: Přes překážky k vznešenosti. Po roce 1991 byl celý areál této rodině vrácen a dnes je tedy v soukromých rukou. Hildprandtové se o své jmění vzorně starají, což může vidět každý návštěvník, a dokonce zde i bydlí. Jejich soukromé komnaty však nenajdete v zámku, nýbrž v empírovém domě v zámeckém parku. Tam, bohužel, prohlídková trasa nevede.

Empírový zámeček majitelů
Empírový zámeček majitelů

Podobné články