Hornické muzeum Landek v Ostravě – Petřkovicích je největší svého druhu v České republice. Areál se rozkládá na úpatí vrchu Landek při soutoku Odry a Ostravice. Právě zde je doložen pobyt pravěkých lidí a byla tady nalezena tzv. Landecká Venuše – 46 milimetrů vysoká soška ženy.

Hornické muzeum Landek - v areálu s tradiční důlní věží
Hornické muzeum Landek – v areálu s tradiční důlní věží

Důl Anselm byl nejstarším dolem na Ostravsku

K muzejním potřebám slouží Důl Anselm, který se původně jmenoval Ferdinand a byl ve vlastnictví olomouckého arcibiskupství. Těžba uhlí zde začala roku 1782 a jedná se tudíž o nejstarší důl na celém Ostravsku. V roce 1843 důl koupil Salomon Mayer Rotschild. Ostatně, rodina Rotschildů vlastnila v nedalekých Šilheřovicích zámek, kde je dnes umístěna hotelová škola. Těžba na Dole Anselm definitivně skončila roku 1991. Každý návštěvník má možnost vidět skutečné reálie, žádnou uměle vybudovanou expozici.

Typická hornická řetízková šatna
Typická hornická řetízková šatna

Sfárejte stejně jako horníci

Muzeum bylo otevřeno 4. prosince 1993. Dominantu tvoří 40 metrů vysoká těžní věž. Návštěvníkům je k dispozici podzemní expozice, expozice důlního záchranářství a venkovní expozice. V doprovodu průvodce máte jedinečnou možnost sfárat do Dolu Anselm, tedy skutečného bývalého dolu. V těžní kleci (před vstupem do klece si nasadíte pravou hornickou helmu) se dostanete něco přes 600 metrů pod zem, přičemž kdysi jezdili horníci až šest pater hlouběji. Dole v dole si uděláte aspoň rámcový obrázek toho, jak takový provoz vypadá. Projdete si na 250 metrů důlních chodeb, uvidíte ukázku ručního a funkčního pluhového a kombajnového porubu. Výklad vám podá průvodce, který sám kdysi jako horník pracoval a zná tedy takový provoz dokonale.

Prohlédnete si i podzemí
Prohlédnete si i podzemí

Největší expozice důlního záchranářství na světě

Po návratu z nitra země vás čeká seznámení s prací důlních čili báňských záchranářů. Tady v Ostravě jde o největší expozici důlního záchranářství na světě. Uvidíte dýchací a oživovací techniku (nejstarší z roku 1883), moderní technologie, které záchranáři používají a rovněž skutečnou záchranářskou stanici. Zájemci si mohou vyzkoušet své fyzické schopnosti na záchranářském polygonu – výcvikové překážkové dráze. V pamětní síni jsou jména všech záchranářů, kteří při své práci zahynuli. Nahlédnout je možné rovněž do klasické hornické řetízkové šatny.

Hornické muzeum Landek má i expozici báňského záchranářství
Hornické muzeum Landek má i expozici báňského záchranářství

Nechybí důlní stroje i ukázka života pravěkých lidí

Ve venkovním prostoru je rozmístěno velké množství důlních strojů – kombajny, lokomotivy a také najdete ukázku života pravěkých lidí. A když už jsme v hornickém světě, tak se muzeum nemůže obejít bez kapličky svaté Barbory a samozřejmě harendy Barborka – havířské kantýny, kde lze zahnat žízeň (sídlí v budově z roku 1897 a kdysi tady měli kanceláře důlní technici). Dokonce vám na přání připraví alkoholický nápoj v hornických barvách, což jsou zelená a černá. Ani se nenadějete a v Hornickém muzeu Landek strávíte tři až čtyři hodiny. Jen v samotném podzemí jste hodinu. Hornické muzeum Landek je otevřeno celoročně. Do Petřkovic k Landeku se dostanete autem z Ostravy nebo Opavy (směr na Hlučín) či tramvají a autobusem z Ostravy.

Hornické mravní zásady
Hornické mravní zásady

V okolí jsou turistické trasy

Celý vrch Landek je od roku 1992 národní přírodní památkou. Jde o nejstarší místo, kde pravěcí lidé používali prokazatelně k topení uhlí. Vede zde několik naučných turistických stezek a rovněž cyklistická stezka Odra – Landek, která navazuje na cyklistickou magistrálu Jantarová stezka. Ve slepém rameni řeky Odry pak najdete vodácké centrum.


Podobné články