Každá doba sebou nese zákonitě určitý životní styl, životní standard a s tím spojené tradice a zvyky. Některé aspekty přetrvávají celé věky a jiné se časem vytratí, protože současníci už žijí po svém. Mnohdy je víc než zajímavé se s těmi starými časy seznámit. V České republice je k tomu docela dost příležitostí a jedna taková se nachází například ve středních Čechách, a to v obci Třebíz. Udělejte si sem výlet a seznamte se s odkazem předků, který není až tak moc dávný.

Třebíz je krásná vesnička.
Třebíz je krásná vesnička.

Památková rezervace uprostřed vesnice

Zmíněnou vesničku Třebíz najdete v okrese Kladno ve Středočeském kraji. Leží zhruba 8 kilometrů od Slaného. Její největší kouzlo spočívá v tom, že celé historické centrum má od roku 1995 statut vesnické památkové rezervace. Díky tomu se můžete seznámit s tím jak ještě nedávno žili naši předkové, co jim bylo vlastní, jak pracovali, co měli rádi apod. Příležitostí je zde poměrně dostatek. Nebojte se vzít do Třebíze celou rodinu.

Základem všeho je zdejší statek

Takovým základem celé vesnické památkové rezervace v Třebízi je Cífkův statek. Jedná se o Národopisné muzeum Slánska v Třebízi, které je oficiálně součástí Vlastivědného muzea Slaný. Dále se zaměřte například na kostel svatého Martina z roku 1754, kapli Nejsvětější Trojice s kamennou nádrží či na rodný dům místního spisovatele (autora historických povídek) a kněze Václava Beneše Třebízského.

Cifkův statek.
Cifkův statek.

Jedná se vlastně o skanzen

Historické centrum v Třebízi je vlastně takový skanzen. Kromě výše zmíněných objektů ho tvoří řada malebných lidových stavení, které připomínají jak se žilo kdysi. V celé obci pak můžete vidět i několik soch, které dotvářejí celkový ráz současného i historického Třebíze. Procházet se vesničkou můžete samozřejmě i se svým pejskem, pokud ho budete mít sebou. Jak dlouho se zdržíte je na vás, ale určitě si odtud odvezete zajímavý prožitek.

Jako muzeum v přírodě

Třebízský skanzen, pokud můžeme použít toto přirovnání, je de facto svým způsobem muzeum v přírodě. Pro veřejnost jsou vnitřní prostory muzea (Cífkův statek) otevřeny od roku 1975. Zdejší stavení představují charakteristické kamenné stavby z opuky a pískovce. Uvidíte jak zemědělské usedlosti, tak třeba domky řemeslníků. Pochopitelně, že si zajímavá místa můžete vyfotografovat. To už je plně na vás.

Rodný dům Václava Beneše Třebízského.
Rodný dům Václava Beneše Třebízského.

Okolí nabízí výletní místa

Nejbližší okolí Třebíze nabízí určitá výletní místa. Můžete toho tedy využít a více poznat zdejší kraj. Jmenovat lze třeba Slánskou horu, přírodní dominantu blízkého města Slaný. Eventuálně si projděte Vinařickou horu, nejjižnější výběžek sopečné činnosti Českého středohoří. Je jasné, že vy si už svůj čas nějak zařídíte, a to tak, aby vám co nejlépe vyhovoval. Tak plánujte a brzy vzhůru na cesty. Dálky volají.


Podobné články