Česká republika se vážně může pochlubit mnoha různými nej a je až neuvěřitelné, jak moc takto na evropské či světové úrovni vynikáme. Z cestovatelského hlediska je takových míst požehnaně a můžeme být tak na své předky právem hrdí. Jistě jste už taky nějaké takové místo navštívili. Jen tak mimochodem, víte, že v České republice máme nejstarší muzeum ve střední Evropě? Konkrétně jde o Slezské zemské muzeum Opava. A vám nic nebrání, abyste ho osobně poznali. Tak balit věci a hurá do někdejšího hlavního města Slezska.

Hlavní budova Slezského zemského muzea.
Hlavní budova Slezského zemského muzea.

V Opavě prostě byli první

Slezské zemské muzeum sídlí v Opavě, tedy v Moravskoslezském kraji. Oblast je známá také jako Opavské Slezsko. Tohle muzeum je nejstarší v České republice a rovněž nejstarší v rámci střední Evropy. Založeno bylo 1. května 1814, a to původně jako muzeum zdejšího gymnaziálního ústavu. Mimochodem, dotyčné gymnázium je v Opavě dodnes, a to hned vedle historické budovy Slezského zemského muzea, která stojí v nádherném parku s jezírkem a fontánou. Samotná budova je pak hodně fotogenická.

Z vnitřní expozice v hlavní budově.
Z vnitřní expozice v hlavní budově.

Třetí největší v České republice

Během své existence nashromáždilo Slezské zemské muzeum více než 2 400 000 sbírkových předmětů, což jej řadí na třetí největší muzeum v České republice. Před ním je Moravské zemské muzeum Brno a Národní muzeum Praha. Muzejníci v Opavě se zabývají především vědeckovýzkumnou a sbírkotvornou činností a rovněž pořádají různé krátkodobé výstavy a kulturní akce. Občas můžete Slezské zemské muzeum navštívit i zdarma, a to obvykle v rámci akcí jako je například Noc muzeí apod.

Muzeum je velmi pestré

Slezské zemské muzeum je velmi pestré a návštěvník má z čeho vybírat. Základ tvoří historická budova, o které již byla řeč. Dále muzeum spravuje Památník Petra Bezruče v Opavě, Srub Petra Bezruče v Ostravici, Arboretum Nový Dvůr, Památník II. světové války v Hrabyni, Areál opevnění Darkovičky. K tomu ještě připočtěte budovu Knihovny Slezského zemského muzea, palác Razumovských (kde sídlí ředitelství) a Blücherův palác. Oba paláce (někdejší šlechtická sídla) jsou v Opavě.

Zvířata jako živá.
Zvířata jako živá.

Projděte si hlavně historickou budovu

Navštívit nějaké zařízení Slezského zemského muzea a vynechat přitom historickou budovu, snad ani nejde. To by byl skoro hřích. Budova už ohromí z venku svou jedinečnou architekturou a zdobením. Stálé expozice se věnují přírodě Slezska, encyklopedii Slezska, historii Slezska. Obecně pojato, je vše zaměřeno na přírodní a kulturněhistorické fenomény Slezska, tedy jedné z historických zemí České republiky. Můžete se zde procházet jak dlouho chcete a raději si udělejte více času. A rozhodně zavítejte i do Müllerova domu (dřívější sídlo purkrabího), který stojí hned vedle.

Muzeum pořádá rovněž různé zajímavé akce.
Muzeum pořádá rovněž různé zajímavé akce.

Uvidíte i slona či žirafu

Brzy se sami přesvědčíte, že muzeum není „jen“ o Slezsku. Uvidíte například vycpaného slona či žirafu. Nechybí ani zástupci české přírody jako třeba jelen, divočák atd. Uvidíte historické zbraně, staré mince, dobové oblečení. Spatříte meč opavského kata. Dokonce je zde malá zajímavost v podobě prosklené podlahy. Zkrátka se trochu projdete v místě, kde uvidíte co je pod vámi. Po celou dobu můžete fotografovat a kdo bude chtít, může si zakoupit nějaký ten upomínkový předmět. K návštěvě vezměte bez obav i děti, budou nadšené. Tak ať se vám v Opavě líbí.


Podobné články